Терміново! Коломойський поплатиться – гроші відберуть, шантаж пальним – більше не вийде. Це крапка

Під час нещодавніх відвідин США Володимир Зеленський запевняв, що влада бореться з впливом олігархів та зокрема Ігоря Коломойського. Перед наступним візитом президента України до Америки (21-22 вересня для участі в Генеральній асамблеї ООН) відбувається низка важливих судів, де зачіпаються інтереси Коломойського. Однак рух цих справ блокується чи судами, чи іншими державними інституціями – вочевидь на догоду олігархові.

Один із прикладів – “бензинова справа”. Антимонопольний комітет України понад три місяці, замість встановлених 15 днів, не подає заперечення на позов ПАТ “Укрнафта” про скасування штрафу у справі щодо ймовірних цінових махінацій групи Коломойського на ринку палива. Крім того, за очевидного потурання АМКУ, Госпсуд “відпасовує” рішення у справі про майже 5-мільярдний штраф експертній організації, яка “своя” для олігарха.

Рекордні 4,7 млрд грн загрузли в суді

Пригадуєте, 30 березня 2021 року АМКУ оштрафував паливні компанії групи “Приват” Коломойського на рекордні 4,7 млрд гривень? Справа тягнеться з 2016 року. Слідство встановило, що дії компаній групи “Приват” порушували конкуренцію між операторами АЗС на ринку, ціни на світлі нафтопродукти встановлювали в антиконкурентних умовах з єдиного центру, в результаті – українці переплачували за пальне. 

За даними слідства, у сфері роздрібної торгівлі цим паливом в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками “Авіас”. У цьому проєкті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій – чверть усіх АЗС України. Вони працюють під різними брендами у всіх регіонах.

Навесні 2021 року, виявивши змову, Антимонопольний комітет наклав найбільші штрафи на “Укртатнафту” Коломойського – 2,3 млрд гривень, а також напівдержавну “Укрнафту”, яку фактично контролює також Коломойський – 2,37 млрд.

Голова АМКУ Олена Піщанська тоді заявляла: “4,7 млрд грн – це поки що рекорд для 2021 року і найбільший штраф в історії АМКУ на ринку автомобільного пального. Ми доклали колосальних зусиль, щоб дійти до Верховного Суду, завершити розслідування та, врешті, прийняти рішення. Готові до будь-якого розвитку подій далі, зокрема і до судових оскаржень”.

Сторона Коломойського платити у держбюджет не поспішає, натомість прагне скасування штрафів.

У серпні ПАТ “Укрнафта” звернулося до президента України Володимира Зеленського через дії Антимонопольного комітету, заявивши, що комітет застосував до компанії штраф, що у шість разів вищий,за допустимий по закону.

Адвокат компанії Анатолій Кеда переконаний, що суд захистить права “Укрнафти” та скасує штраф.

“Це безпрецедентне рішення АМКУ. Комітет не встановлював завищення цін на нафтопродукти. Це питання не досліджувалось. Натомість “Укрнафта” орієнтована на соціального споживача, і ціни встановлюються виключно з кон’юнктури ринку. Цим рішенням АМКУ вчинив дискримінаційні антиконкурентні дії по відношенню до нас і досі не надав детальний розрахунок встановлення розміру цього штрафу”, – заявив представник “Укрнафти”.

За його словами, сплата багатомільярдного штрафу може призвести до того, що “Укрнафті” доведеться взагалі продавати мережу АЗС.

І тут виявилося, що АМКУ чомусь зовсім не поспішає захищати в суді своє рішення, що мало б вилитися у стягнення з картелістів Коломойського рекордної суми в дохід держави.