Терміново! Ми таки в ЄС? Нарешті це сталося – зеленський зміг неймовірне. Країна в сльозах!

Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна стане частиною Європейського Союзу рано чи пізно. 

Пряма бюджетна підтримка України Європейського союзу на цей рік становить 18 млрд євро. Про це в інтерв’ю The Washington Post заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. 

Також вона запропонувала Раді ЄС, щоб з 2024 по 2027 рік, підтримка України склала 50 млрд євро. Це рішення ще необхідно затвердити.

“Я переконана, якщо подивитися в майбутнє, що Україна рано чи пізно стане частиною Європейського Союзу, тому що немислимо, щоб Україна залишилася між Росією і ЄС. Вражає те, як українці реформують свою країну, борючись у війні. Мене дуже вражає рішучість українців приєднатися до Європейського Союзу. [Президент України Володимир] Зеленський одного разу сказав мені, що єдине, що хочуть знати солдати на фронті — це те, що їхні діти зростатимуть захищеними в Євросоюзі”, — сказала голова Єврокомісії з приводу членства України в ЄС.

Тим не менш, критично важливо, щоб ЄС і особливо його найпотужніші члени, Німеччина та Франція, вирішують майбутнє ЄС та України. Цього тижня президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн використала свою щорічну промову про стан союзу, щоб наполягати на тому, що «майбутнє України в нашому союзі». Не менш важливо, що жоден гравець не буде більш важливим у просуванні цієї мети, ніж сама Україна.

Американські експерти Washington Post заявляють, що це означає,  що президент Володимир Зеленський продемонстрував, що він є більшим, ніж надихаючий лідер військового часу завдяки своєму дару проникливого внутрішньої та міжнародної комунікації. Йому також доведеться довести — українцям і зовнішньому світу — що він має управлінські здібності та рішучість запроваджувати незалежні, надійні та стійкі системи та державні інституції.

Ознакою прогресу в цьому відношенні була б більш агресивна кампанія проти корупції з олігархічним відтінком, якою Україна була сумно відома до повномасштабного вторгнення Росії. Ця відомість надихнула пана Зеленського на перемогу на виборах у 2019 році на антикорупційній платформі, а також на постійний скептицизм щодо придатності країни для вступу до ЄС, найексклюзивнішого клубу континенту.

Попереду ще багато роботи. Пам’ятаючи про це, минулого тижня пан Зеленський відправив у відставку міністра оборони Олексія Резнікова, важливу фігуру, популярну серед західних союзників України, після низки скандалів у Міністерстві оборони.

Його усунення передало позитивне повідомлення Заходу про відповідальність. Його замінив Рустем Умеров, колишній інвестиційний банкір, який заслужив репутацію особистої чесності під час своєї недавньої посади голови Фонду державного майна України, в якому він керував українськими активами.

Українська влада заарештувала одного з найвідоміших олігархів країни, який перебуває під слідством за підозрою в шахрайстві та відмиванні грошей. Олігарх Ігор Коломойський, медіа- та банківський магнат, який зіграв ключову роль у українській політиці на протязі багатьох років. Одного з найбагатших людей в Україні пана Коломойського підозрюють у розкраданні державних активів; Державний департамент наклав на нього санкції два роки тому за ймовірну корупцію.

Загалом Washington Post поділяють позитивний прогноз пані-голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Вони впевнені, що Україна обов’язково стане частиною Європейського Союзу після перемоги над Росією. Тож сподіваємось, що це все не слова на вітер, а справжня допомога, яку готовий надати ЄС нашій країні.