Терміново! Смертельна хвороба – Саакашвілі на грані, після візиту у тюрму: лікар наляканий. Патологія

Ніколоз Кипшидзе, лікуючий лікар Міхеїла Саакашвілі, який відвідав екс-президента Грузії в тюрмі 10 жовтня, в жаху від стану здоров’я свого пацієнта. Він повідомив, що Саакашвілі нічого не їсть і п’є тільки воду. Відмовився навіть від меду з соком, які пропонувала пенітенціарна служба. Раніше стало відомо, що за час голодування Саакашвілі схуд на 12 кілограмів .

Кипшидзе каже: екс-президенту обов’язково треба їсти. Інакше його життя опиниться під загрозою. Кипшидзе відкрив медичну таємницю: виявляється, у Саакашвілі рідкісна спадкова хвороба – таласемія. При цій хворобі категорично заборонено голодування.

Що це за хвороба – таласемія?

За словами Кіпшдізе, у Саакашвілі – рідкісна спадкова хвороба. Таласемія – це, строго кажучи, група хвороб крові, із загальними симптомами і наслідками.

У хворої людини відсутній ген, необхідний для повноцінного синтезу гемоглобіну – білка, що міститься в клітинах крові і забезпечує приплив кисню до тканин організму. Як наслідок, разом з “правильним” гемоглобіном в крові з’являється безліч його “неправильних версій”, які руйнують клітини крові. Тут виникає відразу декілька проблем.

По-перше, недостатня кількість гемоглобіну призводить до того, що тканини організму хворої людини не отримують достатньої кількості кисню.
По-друге, через “неправильний білок”, який формується замість гемоглобіну, розвивається анемія – тобто, недокрів’я.

По-третє, до складу гемоглобіну входить залізо. Коли клітини крові руйнуються, залізо починає “гуляти” по людському організму і накопичується в різних органах.

Все це дуже серйозно, таласемія може закінчитися смертю. Правда, Кипшидзе не сказав, наскільки важка форма таласемії у Саакашвілі. Однак при будь-який, навіть найлегший формі, недостатнє харчування погіршує перебіг хвороби.

У талассемії є ряд зовнішніх проявів. Вони описані в медичних підручниках. В першу чергу при діагностиці таласемії лікарі звертають увагу на такі ознаки:

  • “Баштова”, тобто, майже квадратна форма черепа;
  • сплющене перенісся;
  • звуження щілини очей;
  • збільшення верхньої щелепи.

Щось таке в зовнішності Саакашвілі дійсно вгадується. Ймовірно, лікар не просто намагався розжалобити грузинську владу, щоб його пацієнта відпустили. Саакашвілі мабуть дійсно хворий.

Примітно, що в вельми об’ємній статті Вікіпедії про Міхеіла Саакашвілі, немає ні слова про таласемію. Це ймовірно тому, що політику краще приховувати подібне захворювання. Адже воно впливає не тільки на форму черепа, але і на фізичні, а також розумові якості.

Стрессонестійкість Саакашвілі давно підмітили. Він часто буває нестриманим, навіть коли на те немає особливих підстав. З тієї ж причини знаходження у в’язниці для екс-президента – явно суворе випробування, навіть без урахування голодування. Що ж до голодування, то при цій хворобі воно призводить до посилення всіх симптомів.

При погіршенні стану хворих на таласемію, вони потребують перелівання крові, чистку крові від надлишків заліза. Також може знадобитися пересадка кісткового мозку. Чи можливо це все забезпечити у тюрмі, питання спірне.

Чи відпустять Саакашвілі за станом здоров’я?

Все можливо. Проте, такий сценарій є малоймовірним. Причина в тяжкості звинувачень, які висуваються проти нього в Грузії. Саакашвілі був заочно засуджений за кількома кримінальними провадженнями. Ще в кількох він є підозрюваним.