Терміново! США пішли ва-банк проти Ірану, країну трясе. Так просто це не закінчиться

Влада США планує забезпечити дипломатичну та економічну ізоляцію Ірану для тиску на режим цієї країни. При цьому США підтримують учасників акцій протесту в Ірані.

Про це в розмові Fox News повідомила представниця Держдепу США Морган Ортагус. Вона зазначила, що багато хто цікавиться стратегією Вашингтона після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані і атаки проти США з застосуванням балістичних ракет.

“Наша стратегія – дипломатично та економічно ізолювати Іран до тих пір, допоки він не поводитиметься, як нормальна країна”, – заявила Ортагус.

Вона також висловила підтримку учасникам акцій протесту в Ірані, але наголосила, що США не хочуть змінити режим в країні.

“Ми не хочемо змінювати режим в Ірані, ми хочемо змінити поведінку режиму в Ірані”,– зазначила представниця Держдепу.

Як відомо, ввечері 11 січня в Тегерані спалахнули кількатисячні протести після того, як влада Ірану зізналась, що її військові випадково збили ракетою літак МАУ з 176 пасажирами на борту. Протестувальників обурило те, що влада Ірану 3 дні намагалась приховати правду про причину катастрофи літака.

Між протестувальниками та силовиками сталися сутички. Поліція застосувала сльозогінний газ, світлошумові гранати, водомети та кийки. На поширених у мережі відео було чутно звуки пострілів.

Вимоги протестувальників: 

  • Відставка верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.
  • Судове переслідування винних військових та посадових осіб.
  • Демонстранти виступають проти Корпусу вартових ісламської революції, який взяв на себе відповідальність за збиття літака МАУ.

Під час протестів також затримали посла Великої Британії в Ірані Роберта Макейра, коли той фотографував на телефон протестувальників. Дипломата звинуватили у “підбурюванні до протестів та провокації радикальних дій”. Через кілька годин Макейра відпустили.

До слова, Президент США Дональд Трамп підтримав протести в Ірані, які спалахнули після того, як Іран визнав, що його військові збили літак авіакомпанії МАУ біля Тегерана.

“Хороброму, багатостраждальному народові Ірану: я був на вашому боці від початку свого президентства і моя адміністрація продовжуватиме виступати за вас. Ми уважно стежимо за вашими протестами, і ми надихаємось вашою відважністю”, – написав Трамп у своєму фейсбуці.

Влада Ірану має дозволити правозахисним групам з’ясувати та повідомити факти з місця подій щодо протестів іранців. Не має повторитись знову різанина мирних протестувальників, не має бути вимикання інтернету. Світ спостерігає”, – резюмував американський лідер.

Він також продублював своє повідомлення перською мовою.