Терміново! У Зеленського не стримали емоцій: Україна в НАТО – ризикнули? Важливий крок

МЗС України назвало стратегічну помилку НАТО. Очільник відомства Дмитро Кулеба вважає, що Альянс помилився, не надавши Україні членство до 2014 року.

Як запевнив міністр, у такому випадку Росія б не напала на нашу державу. НАТО помилилось, вирішивши відкласти членство України.

“Якби Україна набула членства в НАТО до 2014 року, то не було б жодної російської агресії. Путін ніколи б не ризикнув увійти у прямий конфлікт зі збройними силами Альянсу”, – сказав Кулеба.

Він переконаний, що включення України в Альянс було би найкращим способом гарантувати євроатлантичну безпеку. І ми бачимо, що Кремль дуже боїться вступу України у НАТО. Адже вже не раз повідомлялося, що Путін хоче розпочати предметні переговори щодо досягнення юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід.

За його словами, Росія має намір домагатися “надійних і довгострокових гарантій безпеки”, і в перемовинах зі США та їхніми союзниками “наполягатиме на виробленні конкретних домовленостей, які виключають будь-які поступи НАТО на схід”.

Він наголосив, що Москві потрібні саме юридичні гарантії, тому що західні країни не виконали взяті на себе усні зобов’язання.

Зеленський також відповів на закиди Путіна у нещодавньому інтерв’ю:

“Мені здається, президент Байден це сказав навіть не тільки мені, а публічно, що НАТО і членство в Альянсі – це вибір не Сполучених Штатів Америки, і вибір не Росії… Це вибір суспільства України! Вибір громадян України”, – наголосив Зеленський.

У цей же час глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков заявив, що в Північноатлантичному договорі немає такої норми, яка не дозволяла б вступ країни під час війни на її території. Про це він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”.

“У Вашингтонському договорі НАТО немає такої норми. Втім, врешті решт союзники мають бути переконані, що вступ нового члена посилить безпеку Альянсу. Саме тому це рішення ухвалюється колективно” – зазначив дипломат.

Він також наголосив, що в Альянсі зацікавлені в тому, щоби агресивні дії РФ лишалися червоною лінією для НАТО.

Крім того, посол розповів, як НАТО може допомогти Україні відновити територіальну цілісність та контроль над територіальними водами.

“Що стосується практичних кроків – після російської агресії ми суттєво наростили присутність у Чорному морі. Більше кораблів, більше польотів літаків, сили НАТО розміщені у Румунії, кораблі НАТО заходять до українських портів, ми проводимо спільні навчання. Цьогорічний Sea Breeze – найбільший в історії, в ньому взяли участь понад 30 країн. Все це – чіткі, конкретні кроки солідарності та підтримки, які ми плануємо продовжувати” – сказав Вінніков.

У цей же час очільник МЗС Франції Жан Іва Ле-Дріан заявив, що під час зустрічі міністрів Великої сімки (G7) Франція порушить питання членства України в НАТО. Проте міністерка оборони країни Флоранс Парлі переконана, що остаточні висновки робити зарано. Він заявив, що під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Ліверпулі і обговорить це питання.

“Ми ведемо постійні обміни зі США щодо ситуації навколо України. Я зустрінуся сьогодні ввечері з Блінкеном у Ліверпулі, щоб обговорити, особливо, і це питання (членство України в НАТО – ред.), — сказав Жан-Ів Ле Дріан.

Попри це, міністерка оборони Франції Флоранс Парлі, заявила про важливість безперервно продовжувати цей діалог. Очільниця французького оборонного відомства переконана, що остаточні висновки робити ще зарано.