Терміново! Вторгнення РФ: військові НАТО в Україні – Путін в паніці. США рознесли – здається?

Міжнародна спільнота з початку 2022 року веде з Кремлем напружені переговори. І водночас активно обговорює, як каратиме Росію у випадку її нового вторгнення в Україну.

Наразі основна ідея – це удар санкціями. Настільки потужний, щоб Росія, як висловився президент США Джо Байден, зазнала катастрофи. Про військову ж відповідь не мовилося.

Аж раптом доволі несподівана заява пролунала від постійної представниці Сполучених Штатів Америки в Організації Об’єднаних Націй Лінди Томас-Грінфілд. В інтерв’ю молдовському каналу вона запевнила, що США розглядають не тільки економічні, а й військові заходи проти Росії у випадку ескалації в Україні.

Зокрема, журналісти запитали у дипломатки, чи розглядають у США варіанти контрзаходів проти Росії військового характеру. І Томас-Грінфілд відповіла: “Абсолютно”, а згодом додала, що Білий дім “нічого не виключає зі списку ймовірних відповідей”.

“Ми продовжуємо працювати з Росією дипломатично, сподіваємося знайти розв’язання цієї проблеми, але якщо ми зазнаємо невдачі, то відповімо на всі дії, які Росія зробить проти України”, – сказала при цьому представниця США.

Зауважимо, Лінда Томас-Грінфілд є також членкинею NSC – Ради національної безпеки США. Тож її слова мають політичну вагу. А проте коментарів щодо них від інших американських чиновників наразі не було.

Чому заяву Лінди Томас-Грінфілд можна вважати несподіваною?

Тут важливо наголосити, що раніше влада США (як і керівництво НАТО) категорично заперечувала будь-які варіанти силових дій проти Росії. Зокрема, заявляла, що:

Війська НАТО та США до України скеровувати не будуть.
Можуть їх скерувати щонайбільше до країн східного флангу Альянсу.

На це навіть відреагував Президент України Володимир Зеленський.

За його словами, це буде “великою помилкою світу”. Володимир Зеленський вкотре наголосив, що агресія Росії торкнеться не лише України, але й всією Європи. На питання про те, чи вважає президент, що США підвели Україну, Зеленський відповів:

“З точки зору залишення на самоті, це буде помилка всього світу. Світ не буде колишнім, якщо станеться війна, і Європа точно не буде колишньою”, – заявив він.

Також Зеленський підкреслив, що йому важко знайти слова, щоб пояснити американцям, чому Україна важлива.

“Я не ваш президент, тому мені важко знайти відповідні слова. Але я хотів би пояснити, що не має значення, де людина живе, є прості зрозумілі правила та принципи: не можна вбивати людей. Є громадянські правила, правила, які можуть допомогти нам вижити в цьому світі”, – зауважив український лідер.

Так само і щодо санкцій, які у США готові запровадити проти Росії за умови її нового нападу на Україну, у Зеленського є зауваження: вони мали б бути превентивними – тобто, введеними до агресії, а не після неї.

Український президент наголосив, що санкції, введені у разі ескалації конфлікту, будуть “у кращому разі нейтральними”. Про це американське видання повідомляє з посиланням на власні джерела.

“Президент ясно дав зрозуміти: санкції проти “Північного потоку-2” мають бути запроваджені зараз. Адже будь-які ймовірні санкції щодо “Північного потоку” або інші обмеження будуть марними”, – наголосило видання.

Зеленський подякував сенаторам за візит та підтримку. Він підкреслив, що реальне стримування Росії означає введення негайних санкцій, щоб дати зрозуміти Володимиру Путіну, що зі США жартувати не можна.

“Як давні сусіди, українці краще розуміють “російський менталітет”. Путін не розуміє невизначених погроз. Слова “якщо” немає в його словнику, а є лише “так” і “ні”, – зазначило ЗМІ.