Терміновий борт! Екстрені переговори – надважливий візит Байдена: Сунак на ногах. Деталі!

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зустрінеться з президентом США Джо Байденом у Північній Ірландії наступного тижня, коли останній прибуде туди для участі в заходах із нагоди 25-ї річниці підписання мирної Угоди Страсної п’ятниці. 

Як зазначається, посприявши укладенню угоди 1998 року, Сполучені Штати залишаються впливовим голосом у політиці Північної Ірландії і намагаються захистити ситуацію в регіоні від зростання напруження, спричиненого виходом Британії з ЄС. 

Сунак зустріне Байдена у вівторок, 11 квітня, ввечері, коли приземлиться його літак Air Force One, за яким пильно стежитимуть по обидва боки ірландського кордону в час підвищеної політичної невизначеності в Північній Ірландії. 

Підписуйтесь на телеграм – всі новини там, а ми продовжуємо 

У середу, 12 квітня, прем’єр Британії влаштовує урочисту вечерю на честь річниці. 

Байден, який часто з гордістю говорить про своє ірландське коріння, також проведе час в Ірландській Республіці, де відвідає Дублін. 

Нагадаємо, що угода Страсної п’ятниці, підписана 10 квітня 1998 року, значною мірою допомогла зупинити три десятиліття кровопролиття, яке стрясало регіон з кінця 1960-х років. 

Однак річниця була затьмарена річним бойкотом найбільшою пробританською юніоністською партією Північної Ірландії децентралізованого уряду з розподілом повноважень, що є центральним елементом мирної угоди. Демократична юніоністська партія розгнівана правилами торгівлі після Brexit, які ставлять Північну Ірландію в інше становище, ніж решту Великої Британії.