Терміновий дзвінок! Путін не чекав – Китай кинув Кремль: масштабна підтримка України. Перемога за нами!

Президент США Джо Байден завтра, 18 березня, зателефонує лідеру Китаю Сі Цзіньпіну. Серед іншого лідери планують обговорити війну Росії проти України.

Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

“Президент Джо Байден розмовлятиме з головою КНР Сі Цзіньпіном цієї п’ятниці. Це частина наших постійних зусиль щодо підтримки відкритих ліній зв’язку між Сполученими Штатами та КНР”, – оголосили у Білому домі.

Повідомляється, що на порядку денному переговорів Байдена та Сі Цзіньпіна буде питання управління конкуренцією між США та КНР, війна Росії проти України а також інші питання, що становлять взаємний інтерес.

Зауважимо, сьогодні Посол Китаю в Україні Фань Сяньжун заявив, що Китай ніколи не нападатиме на Україну.

Про це повідомляє пресслужба Львівської облдержадміністрації.

«Китай ніколи не буде нападати на Україну, ми будемо допомагати, зокрема в економічному напрямі. Наша країна за один рік імпортує товари зі всього світу вартістю понад три трильйони доларів. Ми готові допомагати вам розвиватись», – сказав він.

За його словами, Китай та Україна – стратегічні партнери.

“Китай і Україна – це стратегічні партнери, цей рік – це 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Китай – дружня держава для українського народу. Я, як Посол, можу з відповідальністю сказати, що Китай назавжди буде хорошою силою для України і в економічному, і в політичному плані”, – сказав він.

Пізніше МЗС КНР схвалило коментарі свого посла в Україні Фана Сянжуна про те, що Китай є другом українського народу, ніколи не нападе на Україну, допомагатиме економічно і залишиться “хорошою силою” політично.

Поки що це один із найоднозначніших офіційних висловів підтримки України з боку Китаю, зазначає Bloomberg.

Раніше прес-секретар посольства Китаю у Великобританії заявив, що «Китай зосередить всі свої зусилля на зниженні напруженості в Україні». За його словами, пріоритетом для Пекіна є пошук розв’язання проблеми нинішнього кровопролиття.

“Китай підтримує всі конструктивні міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення політичного рішення, і буде продовжувати відігравати конструктивну роль у досягненні миру”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, що 13 березня видання New York Times, посилаючись на джерела в американському уряді, повідомило, що Росія надіслала запит до Китаю про надання економічної та військової допомоги через труднощі у війні з Україною.

Згодом влада Китаю спростувала це, заявивши, що повідомлення американської розвідки про військову допомогу КНР для Росії – це фейк, – повідомляє CGTN.

Тим не менш, на цих новинах китайський фондовий ринок пережив одне з найбільших падінь у своїй історії.

Після того, як у пресі з’явилися новини, що Пекін може допомогти Росії військовою продукцією та економічно, фондовий ринок Китаю зазнав обвалу, якого не було з часів кризи 2008 року. За різними оцінками акції китайських компаній подешевшали на 1,5 трлн доларів.

Тобто лише припущення, що Пекін простягне руку військової допомоги Москві, викликало побоювання, що КНР отримає санкції, схожі на ті, що Захід застосував до РФ.

І як повідомляє агентство Bloomberg, у Китаї досить сильно злякалися, що можуть постраждати від західних санкцій і заявили, що займають нейтралітет.

“Китай не є стороною “кризи” і не хоче, щоб санкції торкнулися Китаю”, – заявив міністр закордонних справ країни Ван І.

Пекін побоюється ще більшого падіння фондового ринку та стагнації економіки.

“Якщо політично Китай оступиться, вихід іноземних інвесторів з акцій посилиться, і це призведе до катастрофічного падіння фондового ринку Китаю”, – каже аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

За його словами, багато великих компаній цього регіону не висловлюють свого ставлення до ситуації в Україні та зберігають нейтралітет. Також на китайську економіку зараз тисне закриття на локдаун через COVID-19 великого регіону, де сконцентровані виробничі потужності для американської компанії Apple. Тож нариватися на західні санкції Китаю зараз не вигідно.