Терміновий указ! Зеленський не став терпіти – останній удар по Порошенку: йому кінець – жирна крапка!

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував підписаний президентом указ №671/2021 “Питання координації зовнішньополітичної діяльності держави”.

Дослівно з указу:

“З метою забезпечення єдності зовнішньополітичного курсу держави, посилення координації діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, належного виконання міжнародних договорів України, відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Установити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України і Міністр закордонних справ України”.

Пряма мова Кулеби:

“… саме сьогодні Володимир Зеленський підписав указ про координуючу роль МЗС у зовнішній політиці. Це не указ про те, хто що може коментувати.

Це указ про те, що замість хаосу і самодіяльності у зовнішній політиці з боку органів та посадовців, які не мають на це повноважень, приходять цивілізований порядок і виконання Конституції та Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

В першому пункті указу йдеться про офіційну позицію держави, а на трьох осіб покладена відповідальність саме офіційних заяв від імені держави.

Коментувати, виступати з роз’ясненням щодо зовнішньої політики можуть і будуть різні люди, уповноважені на це в установленому порядку. І спроби зараз нав’язати думку, що керівник Офісу президента або речник МЗС не можуть давати коментарі – це спотворення реальності”.

З огляду на це, Петро Порошенку більше не може фантазувати про зовнішню політику. Мовляв, його відсутність аргументується численними зустрічами з іноземцями, які повинні покращити становище України. Тепер ми точно знаємо, що це не так.

А ми нагадаємо, що ДБР 20 грудня заявило, що вручило Порошенку підозру у державній зраді поштою. Сам він ще 17 грудня поїхав у справах за кордон і повертатись збирається тільки після новорічних свят.

Усі звинувачення Порошенко відкидає і каже про політичний характер справи.

У 2020 році правоохоронці вже намагались притягнути Порошенка до відповідальності й відкривали проти нього низку справ, проте врешті суд відмовився його арештовувати.

Нинішні звинувачення надзвичайно серйозні, фактично, Порошенка звинуватили у змові з Росією та бойовиками “ДНР” і “ЛНР” просто під час бойових дій 2014-2015 років.

Низка українських ЗМІ оприлюднили документ про підозру Порошенку, автентичність якої підтверджують співрозмовники у команді експрезидента.

Петра Порошенка звинуватили за двома статтями кримінального кодексу: “державна зрада” та “сприяння діяльності терористичних організацій”.

За версією слідства, низка високопоставлених громадян України змовились для сприяння “терористичним організаціям”, щоб нашкодити територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України.

Де купувати вугілля: хронологія конфлікту

Чи можна не купувати вугілля з “ЛНР”-“ДНР”?

ГПУ: керівника “Укрінтеренерго” затримали через вугілля з ПАР

Цими змовниками були Віктор Медведчук, Петро Порошенко, тодішній енергетичний міністр Володимир Демчишин та “комунікатор” з бойовиками Сергій Кузяра.

З самого початку, у жовтні 2014 року, російське керівництво нібито вирішило залучити до підривної діяльності проти України Віктора Медведчука.

Медведчук тоді був одним з ключових перемовників з Росією щодо конфлікту на Донбасі.

Той, “оцінивши складність поставлених РФ завдань”, за “невстановлених обставин” залучив на свій бік президента України Петра Порошенка.

Головний умисел Порошенка, за версією слідства, полягав у “задоволенні власних політичних інтересів, недопущення падіння політичних рейтингів та рівня довіри в результаті можливого подальшого загострення відносин з країною агресором – Російською Федерацією”.

Інших пояснень щодо можливих корисливих мотивів Порошенка чи особистої фінансової вигоди у підозрі знайти складно.

Головний предмет державної зради – закупівля вугілля, яке видобували у непідконтрольних районах Донбасу.

Україна критично залежала від енергетичного вугілля з Донбасу, і його втрата загрожувала величезними проблемами для енергетики.

Для уникнення кризи уряд, як вказали слідчі, ще в серпні вирішив налагодити постачання енергетичного вугілля з ПАР. І для цього уклали контракт на постачання мільйона тонн вугілля, щоб не купувати його в Росії.

У жовтні та листопаді перші партії прибули до України й їх відвантажили на енергетичні підприємства “Центренерго”.