Тільки що! Кабмін прийняв рішення, з країни вже досить: документ готовий. Раз і назавжди

Кабінет міністрів під час сьогоднішнього засідання схвалив проект закону “Про вихід з Угоди про співробітництво держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у боротьбі з незаконною міграцією” та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.

Відповідне рішення було прийнято в ході засідання Кабміну.

“Схвалення проекту закону забезпечить вихід України з угоди про співробітництво держав – учасниць СНД у боротьбі з незаконною міграцією та відповідно до статті 24 Закону” Про міжнародні договори України “дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для здійснення виходу України з цієї угоди”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Очікується, що вихід з цієї угоди звільнить українську сторону від виконання формальних зобов’язань, які випливають з угоди.

У міністерстві внутрішніх справ відзначили, що в разі виходу з цієї угоди національні інтереси нашої країни у відносинах України з державами СНД у сфері боротьби з незаконною міграцією не постраждають. За даними відомства, з моменту ратифікації даної угоди України, його положення не застосовувалися, оскільки статтею 5 діючого рішення визначено, що незаконні мігранти, які були виявлені на території однієї зі сторін, підлягають депортації в держави виїзду, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

У МВС уточнили, що в разі, якщо нелегальні мігранти прибули на територію однієї зі сторін угоди з іншої країни, то вони, за наявності доказів, підлягають передачі останньої.

У міністерстві додали, що на даний момент Україна вже підписано низку міжнародних угод, які регулюють питання, зазначені в угоді СНД.

“З огляду на неактуальність угоди, а також беручи до уваги те, що угода не застосовується на практиці, на виконання рішення РНБО 2 травня 2018 року” Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених в рамках СНД “, введеного в дію указом Президента від 19 травня 2018 року № 139, виникає необхідність виходу з зазначеної угоди “, – наголошується в пояснювальній записці.

Кабмін підтримав подання цього законопроекту у Верховній Раді для подальшого його розгляду народними депутатами.