Топлять себе самі! Нова витівка РФ: розрахунок за газ у рублях. У Зеленського заявили — другий крок до ескалації

Росія планує перевести розрахунок за газ у рубль. Відповідну інформацію прокоментував радник офісу президента Михайло Подоляк.

На думку Подоляка, таке рішення керівництва Російської Федерації, стало ще одним кроком у бік ескалації Росії у стосунках із Заходом.  

“РФ відкрила антиєвропейський фронт. Фінансовий. Путін заявив про переведення розрахунків за газ у рублі та відмову від $/€, що спровокує операційні провали, тиск на громадську думку. Це другий крок до ескалації. Перший – загрози ударами по єврологістичних центрах за допомогу Україні “, – написав він.

Зокрема, рішення Путіна про переведення оплати за газ на рублі обговорювалось на нараді з членами російського уряду. Росія не планує припиняти постачання газу та буде здійснювати його відповідно до обсягів та цін за контрактами, які були укладені ще раніше. Проте “недружні” для РФ країни будуть платити вже не євро та доларами. 

В результаті збройної агресії РФ проти України економіка Росії зазнала доволі значного удару. Після звинувачень у співпраці з агресором  нафтовий гігант TotalEnergies відмовився надалі працювати із РФ. Компанія відмовилася купувати ресурси у РФ і призупинила інвестиції в “Арктік ЗПГ 2”.

Економічна ситуація в Росії почала погіршуватися фактично одразу від початку війни проти України.  Російська Федерація зазнала значних ударів в різноманітних напрямках життя, проте найбільше страждає саме політика щодо фінансової стабільності РФ на міжнародній арені та внутрішньому ринку.

Компанії-гіганти закінчують свою діяльність на території РФ, що спричиняє відсутність робочих місць та нестачу відповідних товарів. 

Попередньо влада РФ заявила, що росіяни повинні  відмовитись від іномарок, оскільки на території країни вже майже не залишилось автомобільних деталей для іноземних авто. 

З полиць магазинів пропаде пиво данської компанії Heineken, напої української групи “Нові продукти”, продукти фінської компанії Fazer. Крім того, відомий виробник молочної продукції та дитячого харчування Danone заявив про зупинення всіх інвестиційних проектів у Росії – сподіваємося, компанії вистачить мужності припинити продаж та виробництво на території країни-агресора.

Один з найпрестижніших виробників ювелірних виробів у світі – Cartier – закриває усі свої магазини у Росії.

Також постачання продукції в Росію призупинила корейська компанія Samsung Electronics, японські Hitachi та Komatsu. Також З російського ринку йде американська електронна корпорація IBM, а виробник графічних процесорів Nvidia зупиняє продаж всіх своїх продуктів.

Ситуація щодо російського газу та нафти це своєрідне Ембарго на енергоресурси – це так звана  “ядерна зброя” Заходу. Щодня РФ постачає близько 3 млн барелів нафти на ринок ЄС/США (2,5 та 0,5 млн), а енергоресурси становлять близько половини російського експорту

Таким чином, російська економіка за тижні війни з Україною опинилася у глибокій кризі: населення зіткнулося з девальвацією рубля та стрімким зростанням цін.