Треба негайно розбирати! Вчений зробив тривожний прогноз через скандальний Кримський міст

Кримський міст викликає просідання рівня Керченської протоки, що зменшує глибину фарватеру і є причиною безлічі інших проблем.

"У Керченській протоці буде болото, там буде повна дупа, вибачте на слові", – розповів російський гідрогеолог Юрій Медовар.

"Вони зробили дамбу ліворуч і праворуч, перекрили течію, порушивши водообмін між Чорним і Азовським морем. Там дуже багато проблем", – зауважив він.

Зокрема, за словами гідрогеолога, "йде просадка рівня Керченської протоки, зменшується глибина по фарватеру, по центральній частині, де йде прохід суден. Самі мешканці Керчі мені пишуть, запитують, як бути – вони бачать, як іде цвітіння води, як просаджується рівень".

"Цей міст треба розбирати до бісової матері. Його будівництво було колосальною помилкою, він там нікому не потрібен", – заявив учений.

Окрім цього російський гідрогеолог Юрій Медовар заявив, що Кримський міст може бути зруйнований грязьовим вулканом. 

За його словами, двоє вчених-геологів із Південного федерального університету Ростовської області (Таганрог), які довгий час займалися моніторингом цього регіону, провели дослідження і написали статтю за темою: "Оцінка впливу будівництва Керченського мосту на екологічний стан Азовського моря".

"Поряд із Керченським (Кримським) мостом вони знайшли грязьовий вулкан, який вивергається раз на 7-10 років", – повідомив гідрогеолог. За його словами, "коли востаннє подібний вулкан "вистрілив" у Азовському морі, глиняний масив із дна піднявся на 2 метри вище урізу моря".

У цьому контексті він зауважив: "Грязьовий вулканізм – звичайне явище для Чорного й Азовського морів і для Керченської протоки".

Вчений визнав: епіцентр таких вулканів розташований на глибині декілька кілометрів, тому вони не мають прямого відношення до Керченського (Кримського) мосту.

За оцінками Медовара, "коли вулкан "спрацює", то просто знесе опору мосту". "Там колосальний тиск. Уявіть собі, що таке виверження вулкана. В цьому випадку – виверження брекчією", – пояснив він.

Також додамо, що в окупантів часто виникають проблеми з мостом. Раніше він вже частково обвалився. Зокрема, на морській ділянці споруди один із залізничних прольотів нахилився та впав у воду.

Згодом, у МінТОТ оприлюднили результати космічної зйомки, яка показала, що Кримський міст поступово зміщується. Одні об'єкти просідають зі швидкістю до 89 міліметрів за рік, інші – піднімаються зі швидкістю до 52 міліметрів у рік.

За словами експертів, основною причиною швидкого руйнування мосту є порушення усіх норм його будівництва, адже споруджували його нашвидкуруч і з порушеннями.

Руйнація Кримського мосту може стати катастрофою не лише на рівні людських втрат, а й екологічною. Міст вже слугує неприродньою дамбою і шкодить екосистемі. Його падіння на рівні 35-метрової глибини взагалі може перекрити протоку.