“Це суто шкурний підхід”: Відомий дипломат зробив гучну заяву про вчинок Порошенка

9 травня президент Петро Порошенко присвоїв звання заслуженого діяча науки й техніки сестрі своєї дружини Аллі Зернецькій, передає Корупція.Інфо.

Зернецька працює деканом факультету Національного педагогічного університету імені Драгоманова. Спеціалізується на вивченні російської мови. Має ступінь доктора філологічних наук.

Gazeta.ua поцікавилась думкою експертів про роздачу відзнак і нагород родичам.

"Президент проявляє риси хорошого сім'янина — поважний чоловік, який хоче сподобатись своїй дружині. Зміцнює родину, винагороджуючи родичів. Правда, з точки зору політики це виглядає не дуже гарно.

Це явище йде ще з первіснообщинного ладу. Чужих можна було їсти, а своїх — годувати. Президент реалізує цей архетип. В цивілізованих країнах це називають корупцією та кумівством. Ці речі досить сумнівні у світі. Порошенко говорить про Європу, а його реальні дії ставлять під сумнів, чи розуміє він сучасні європейські цінності. Чи готовий він сам їх сповідувати? Сестра його дружини може бути справжньою спеціалісткою, але дії Порошенка ставлять це під сумнів. Відповісти чи немає тут кон'юнктури, мають ті, хто вносив це подання.

Переглядати списки заслужених діячів потрібно, якщо є конкретні звинувачення. Робити це індивідуально. Це нормальна світова практика, але проблема як забрати ці премії".

"Це може бути суто шкурний підхід — нагородити свою родичку. Начальство завжди дбало про своїх. Ми як африканська країна, якщо один представник племені стає президентом, на усіх посадах буде його плем'я. Це трайболізм (форма родоплемінної організації спільноти яка базується на родоплемінних зв'язках) і Україна саме така. Основою кадрової політики у нас є кумівство і з'ясування хто з якого села. Не реальні можливості людини і перевірка у справі.

Основою кадрової політики є кумівство і з'ясування, хто з якого села

Навіть у радянському союзі нагороджували родичів через десяті руки. Партія вела боротьбу проти "сємєйствєнності". Сучасні президенти і прем'єри роблять все, що захочуть. Не думають, як це сприйме суспільство. Це не найбільший гріх Порошенка. В порівнянні з офшорами, сумнівними альянсами з олігархами, людьми Януковича — це дрібничка.

Країні потрібне оновлення. Політики повинні мати інші цінності, крім як обікрасти. Такі люди будуть по-іншому ставитись до кумівства. Але якщо в діжку з солоними огірками кинути 3 свіжих, свіжі теж стануть солоними. Заслужені і перезаслужені артисти і працівники — це рудимент совка. Потрібно позбутись цього. Люди, які воювали на Донбасі, нагороджені герої України. Так само, як і лідер партії "Опозиційний блок" Юрій Бойко. В окупованому Росією Криму зрадники теж носять ці нагороди. За Ющенка і Кучми за нагороди давали хабарі"

"Порошенко нічого не робить випадково. Все проходить через нього і Марину. Жоден крок не робиться просто так.

Популярне: "У платіжці з'явилась нова графа": Кого з українців вже цього місяця змусять повернути субсидію

З одного боку, це виглядає як подяка родичці. З другого – демонстрація кар'єрних заохочень решті, як себе поводити щоб бути у родинного корита. Формується родинна каста. Нахабство зростатиме.

Всі ці звання – відрижка комуністичного режиму. Якщо зносимо радянські пам'ятники, то треба ліквідувати і "заслужених", "народних". Залишити кілька орденів і давати їх після всенародного опитування і рішення Верховної Ради. У нас же парламентсько-президентська республіка. Президент взагалі не повинен роздавати звання"