Тягуча доля Антикорупційного бюро

Тягуча доля Антикорупційного бюро

 

Поки українські виборці чекають від парламентських урядовців активних дій, народні обранці продовжують «роздумувати» на створенням Антикорупційного бюро.

Йдеться насамперед про відхилений 16 вересня законопроект  №5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції".

Згідно зі спрощеного тлумачення команди Поборемо корупцію разом, суть законопроекту полягає вилові великих і жирних корумпованих рибин. Однак, якщо говорити детальніше та серйозніше нам пропонують створення Національного Антикорупційного Бюро, яке займатиметься боротьбою з корупцією виключно серед високопосадовців, а саме: міністрів, депутатів, суддів, прокурорів, військовослужбовців вищого офіцерського складу, керівників великих державних підприємств, тощо.

Мало того, одним із механізмів дії майбутнього бюро передбачено введення обов'язкового електронного декларування доходів та витрат чиновників першої-третьої категорії.

Зрозуміло, що такі необхідні зміни повинні якнайшвидше входити в дію. І справа не тільки в благородній меті чи поставлених задачах.  А в тому, що необхідне підґрунтя для реалізації цього проекту – готове в найрізноманітніших аспектах. По-перше, з боку прихильності населення, яке зовсім не проти, аби нарешті почали виловлювати глибоководних корупційних монстрів. По-друге, з боку готової технічної і законодавчої бази проекту, який за вдалого, а головне своєчасного затвердження, готовий буде розпочати свою роботу вже до кінця 2014 року.

А це означає, що для якогось «корупційного кита», майбутній новий рік може проявитися в дуже негативних тонах.

Цікаво, чи не це тривожить таких тягучих у роботі  24 депутатів, що проголосували «проти», чи 163 – які взагалі не з’явилися на засідання та проігнорували прийняття важливого антикорупційного закону. Також інтригує ще одна новація в цьому законі, за якою після ухвалення закону будь-який громадянин України отримає доступ до інформації про власників всього нерухомого майна в Україні. 

«Побачимо, у кого які будинки, квартири, нерухомість і отримаємо реальний доступ до всіх баз даних всієї нерухомості в країні» – зазначено на офіційному сайті Прем’єр-міністра.

Варто додати,  ухвалення цього законопроекту до кінця жовтня є однією з ключових вимог МВФ для надання третього траншу фінансової допомоги Україні. По-суті, одним пострілом український уряд таки має змогу поцілити у двох зайців.

І шанси на реалізацію цієї ідеї у нас є. Як стало відомо, засідання Кабінету міністрів України, яке відбулося 6 жовтня, було присвячене у першу чергу антикорупційним заходам. Окрім цього, згідно офіційної заяви Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Уряд України звернувся до Голови Верховної Ради України провести позачергове засідання Парламенту для ухвалення пакету антикорупційних законів, і це засідання відбудеться 7 жовтня.

Фактично, доля Антикорупційного бюро вирішуватиметься вже сьогодні. І, окрім безпосереднього запуску цього механізму, ми побачимо динаміку і готовність уряду до ефективної роботи в сфері антикорупційної діяльності.

 

Автор: Кай Кіт