У Чечні засудили до понад 24 років ув’язнення українця, який заявив, що воював там з Яценюком

Шатойський райсуд у Чечні засудив українця Олександра Малофєєва до 24,5 року колонії суворого режиму, а також до штрафу у розмірі 41 млн рублів за участь у бойових діях на боці чеченських сепаратистів у 1994-1995 роках та 2000 році.

Олександр Малофєєв заявив про те, що був членом української націоналістичної організації УНА-УНСО і повністю визнав свою провину у збройних нападах на російських військовослужбовців, передає Корупція Інфо з посиланням на BBC Україна.

Як зазначає видання, Малофєєв від 2009 року відбуває в Росії 23-річний термін за розбій і вбивство двох жінок.

Повідомляється також, що він уклав досудову угоду зі слідством і погодився дати свідчення на інших українських громадян. Внаслідок угоди його справа була виділена в окреме провадження. 

Малофєєв розповів, що під час першої чеченської кампанії добровільно вступив у загін Вікінг під командуванням Олександра Музичка і разом з іншими бойовиками УНА-УНСО пробрався через Грузію до Чечні. Малофєєв також заявив, що як снайпер особисто застрелив п'ятьох російських солдатів.

Згідно із заявами Малофєєва, зробленим під час слідства, до даного загону нібито входили Микола Карпюк, Станіслав Клих, Дмитро Карчинський, брати Тягнибоки і чинний прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Усі вищезгадані особи нібито брали участь у тортурах і вбивствах російських військовослужбовців. На слідстві звучало також ім'я лідера Правого сектора Дмитра Яроша, зазначає видання.

При винесенні вироку Олександру Малофєєву Шатойський районний суд суд врахував щире розкаяння і співпрацю підсудного зі слідством, а також раніше призначене йому покарання, зазначає видання.

Його адвокат Адам Магомадов заявив, що захист не має наміру оскаржувати вирок, і засуджений в цілому ним задоволений.

Нагадаємо, 8 вересня голова СК РФ Олександр Бастрикін після ексцентричної заяви про "універсальну юрисдикцію Росії" раптово заявив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк воював у Чечні.