У ці хвилини! Лікар випалив – статистика бреше, гучний скандал. Немає сенсу вводити – це почули всі. Кабмін трясе

Ініціативи уряду з приводу впровадження в країні локдауну на період з кінця грудня до 14 січня абсолютно безглуздо. Також питання є і за якістю проведеної статистики по захворюваності на коронавірус.

Таку думку висловив кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін в коментарі виданню “Гордон”

“Ініціативи уряду вже лякають. Я думаю, це просто політичні ігри. Влада знову кидає приманку суспільству, лякають. Набридло стежити за тим, що вони приймають і чим це аргументують. При цьому за минулі з початку епідемії дев’ять місяців наша держава взагалі нічого системно не зробила для захисту людей. До нас незабаром повинен прийти грип, а у медиків немає інструменту для діагностики – швидких тестів на грип. Ось проблема. Якщо велика частина пацієнтів з COVID-19 переносить хворобу в легкій або безсимптомній формі, то грип завжди важкий перебіг. Якщо у лікарів не буде інструментів, щоб розмежувати грип та COVID-19, ми багато втратимо “, – попередив експерт.

Він зазначив, що вводити карантин на час новорічних свят або відразу після них неефективно.

“Мало б сенс ввести локдаун в населених пунктах, де вже система охорони здоров’я не витримує, перед Новим роком. На свята карантин взагалі ніякого сенсу не має. По-перше, ми дійсно доб’ємо малий бізнес. Це час, коли люди можуть якусь копійку заробити. По-друге, ми проаналізували багаторічну статистику захворюваності на гострі респіраторні захворювання в зимовий період і бачимо, що на новорічні свята завжди йде значне зниження. Відповідно, можна припустити, що те ж саме станеться з COVID-19. У цей період люди перестають масово користуватися громадським транспортом, ходити на роботу у великі колективи. Так, на свята всі веселяться, зустрічаються з друзями і родичами. Але яким би локдаун не був, люди все одно будуть зустрічатися. Ми на це не вплинемо. Після свят все одно ми побачимо зниження захворюваності. Воно повинно за всіма канонами статися. Тому безглуздо вводити локдаун в будь-який відрізок часу з 25 грудня по 14 січня “, – підкреслив Александрін.

За словами доктора, маніпуляції зі статистикою не дозволяють побачити реальну картину захворюваності COVID-19 в Україні.

“Статистика у нас, м’яко кажучи, бреше. Йде політичне і адміністративний тиск на місцях, і ніхто не хоче показувати реальні дані. За офіційними даними, в Одесі чи Києві зайнято 50% ліжок, але знайти вільну койку практично неможливо. Сильно пахне Радянським Союзом, коли замовчується реальна статистика. Вже величезна кількість людей перехворіла або хворіє. Наші лікарі-інфекціоністи просто на розрив. Сьогодні знайти грамотного і вільного інфекціоніста неможливо. Потрібно було вводити локдаун раніше, щоб знизити захворюваність і відпустити людей на свята. і, скориставшись тим, що люди не користуються масово громадським транспортом в святкові дні, побачити значне зниження захворюваності за рахунок локдауну до Нового року і новорічних свят до 7 січня “, – сказав Александрін.

Найкращою ідеєю він вважає адаптивний карантин, коли по кожному регіону аналізується ситуація і вводяться обмеження тільки там, де захворюваність висока.

“Але, як показала практика, в країні такий карантин не витримує. Тому що COVID-19 – це не медична, а соціальна і поведінкова проблема. МОЗ або система охорони здоров’я на нього вплинути не можуть. Повинні працювати Нацполіція іДержпотребслужба. А на етапі адаптивного карантину ці дві структури не спрацювали взагалі. Тому медики зараз гасять “пожежі”. Поліцейські отримують доплату за роботу в умовах епідемії, а де їх робота? Чому у нас люди в транспорті, торгово-розважальних центрах, магазинах стоять у чергах без масок? І де в цей час поліція? і головна проблема – відсутність прихильності заходам безпеки у керівництва країни. Вони всім своїм видом показують, як неправильно надходити. Тому їх в першу чергу потрібно карати за відсутність маски. Адже якщо це дозволено співробітникам Офісу президента і депутатам, то чому люди повинні носити маски “, – резюмував Александрін.