У ці хвилини! Льовочкін в шоці, до них добралися – тотальна перевірка. Зеленський взявся – усе відновити

НАБУ розпочала перевірку нардепів від ОПЗЖ Юлії та Сергія Льовочкіних на факт причетності до розкрадання коштів Держінвестпроекту.

За даними журналістів “Схем”, мова іде про гроші які були виділені на реалізацію проекту “Олімпійська надія” Віктора Януковича.

Раніше “Схеми” оприлюднили розслідування про ймовірну причетність Льовочкіних до скупки землі на Закарпатті під Олімпіаду за виведені з бюджету гроші.

Журналісти проаналізували листування екскерівника Держінвестпроекту Владислава Каськіва, а також особистих помічників та довірених осіб нардепів від ОПЗЖ Сергія та Юлії Льовочкіних.

Можливість доступу до даних електронних скриньок отримали журналісти OCCRP (Міжнародного центру дослідження корупції та організованої злочинності). Як наслідок працівники цієї організації змогли підтвердити оригінальність цього архіву.

Після опрацювання електронних листів за період з 2014 до 2016 років, вдалося встановити причетність Льовочкіної до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings GMBH. За версією НАБУ саме через цю компанію здійснювалося виведення коштів, виділених на реалізацю проекту “Олімпійська надія”. Ця схема реалізовувалася за часів управління Владислава Каськіва Держінвестпроектом.

Зазначимо, що проект так і не вдалося реалізувати через виведення коштів, призначених на його реалізацію в офшори.

Наразі розкрадання коштів розслідує НАБУ. Серед підозрюваних у справі – рідний та двоюрідний брати Владислава Каськіва, який у 2010-2014 роках очолював Держінвестпроєкт і відповідав за реалізацію “Олімпійської надії”.

Згідно з оприлюдненими листами, Льовочкіна погоджувала трансфер коштів з компанії Teleferic через латвійський банк на рахунки її дочірніх українських фірм. А ті у свою чергу витрачали їх на скупку земель на полонині Боржава на Закарпатті – якраз у тому місці, де планувалася реалізація проєкту “Олімпійська надія”.

Відомо, що поки триває розсідування НАБУ, зазначені землі перебувають під арештом.

Важливо наголосити, що Офіс Президента Зеленського взявся за відновлення зазначеного проекту. У липні 2020 року голова Офісу президента Андрій Єрмак прозвітував про успішні перемовини з австрійським інвестором Гернотом Ляйтнером, який презентував на Банковій проєкт гірськолижного курорту у Боржаві.

Журналісти “Схем” також встановими, що саме цей австрієць був власником Teleferic, зокрема у період коли рахунками компанії завідувала Юлія Льовочкіна.

Наразі компанія Teleferic більше не є власником компаній, що скупили землю на Закарпатті. Замість неї у структуру власності цих фірм ввели словацьку фірму Carpathian Mountain Resort, яка також оформлена на Ляйтнера.

“Схеми” зазначають, що Юлія та Сергій Льовочкіни залишили без відповіді запити журналістів.

А Каськів раніше заявляв про необґрунтованість підозри НАБУ.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.