У ці хвилини! Шмигаля “трясе”, уже не три, а п’ять-шість: міністропад в Кабміні – вже відомі всі прізвища

Покинути уряд Дениса Шмигаля можуть уже щонайменше п’ять міністрів: окрім Олега Уруського, Андрія Тарана і Марини Лазебної, це Олександр Ткаченко, а також Олексій Чернишов, який обіймає посаду міністра розвитку громад і територій.

Про це йдеться у статті “Української правди” під заголовком “По одному на вихід. Нові відставки в Кабміні й Офісі Зеленського”.

За даними в президентській команді, Олексій Чернишов зараз є безпосереднім “менеджером кампанії з розділення влади в Києві” між мером столиці й головою КМДА і головним кандидатом на посаду голови Київської міської держадміністрації після цього.

Не дарма Верховна Рада терміново повернулася до розгляду нового закону про столицю, яким у київського міського голови хочуть забрати левову частку впливу.

Окрім того, претендентами “на виліт” є міністр культури Олександр Ткаченко та міністр юстиції Денис Малюська.

Проте відставка останнього, за даними УП, малоймовірна: хоча голова Мін’юсту дратує керівника Офісу президента Андрія Єрмака, сам президент Володимир Зеленський симпатизує Малюсьці.

А от місце Ткаченка Єрмак волів би віддати нинішньому держсекретарю Мінкульту Ростиславу Карандєєву.

Ще раніше видання писало про те, що у владній команді шукають заміну трьом міністрам: віцепрем’єр-міністру стратегічної промисловості Олегу Уруському, міністру оборони Андрію Тарану та міністерці соцполітики Марині Лазебній.

На місце Тарана, яким невдоволені у профільному комітеті, можуть висунути депутатку від “Слуги народу” Ірину Верещук, гендиректора “Укроборонпрому” Юрія Гусєва та віцепрем’єра Олександра Рєзнікова.

Лазебна ж може поплатитися кріслом за незговірливість і конфлікт із головою профільного комітету парламенту Галиною Третяковою, близькою до Єрмака, та відповідальною за “соціалку” в Офісі президента Юлією Соколовською.

У фракції “Слуга народу” зізнаються, що не знають чітко, скількох міністрів будуть міняти і коли саме. Ключова проблема – в альтернативі, кого призначати на місце звільнених.

Як відомо, голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія анонсував, що орієнтовно 20 вересня депутати фракції розглядатимуть кадрові питання в уряді. Він казав, що планується “три-чотири кадрових заміни”.

Арахамія також заперечив намір звільнити прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

За словами нардепа, впродовж літа фракція готувала “внутрішній рейтинг” усіх членів уряду. Задля цього відповідним чином опитували депутатів. Утім, прізвища потенційних відставників та антилідерів того рейтингу Арахамія не назвав.

Мовляв, “лідерів і аутсайдерів” поки що називати недоцільно, щоб міністрів не “припинили слухатися” підлеглі. Адже у такий спосіб робота міністерства може загальмуватися на кілька тижнів.

Арахамія зазначив також, що фракція ще влітку підготувала “внутрішній рейтинг” усіх членів Кабінету Міністрів. Зробили це шляхом опитування депутатів.

З іншого боку, заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук говорила, що відставки можливі, але якісь заяви з цього приводу поки не надходили (мовилося про заяви на звільнення від міністрів).