Україна ДРСМД не ратифікувала: В МЗС зробили вражаючу заяву про створення надпотужних ракет

Україна залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у тому числі відповідне ракетне озброєння.

Верховна Рада ніколи не ратифікувала договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, але Україна неухильно дотримувалась положень ДРСМД фактично на добровільній основі, повідомили у прес-службі МЗС України.

У МЗС наголосили, що факт порушення договору Росією є "особливо обурливим".

Потенційний військовий тиск Росії на європейських членів НАТО через вихід з ДРСМД створює серйозну загрозу всьому європейському континенту. У МЗС вважають, що метою тиску є встановлення тотального контролю Москви над широким регіоном від Балтії до Середземного моря. Тож Україна залишає за собою право створювати збройні системи, у тому числі відповідне ракетне озброєння.

В міністерстві зазначили, що Україна спільно з американськими партнерами засудила розробку та випробування РФ балістичної ракети РС-26 "Рубеж" на дальність близько 2200 кілометрів. 

Крім того, Україна та США засудили розширення бойових можливостей оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-М", зокрема через модернізацію крилатих ракет, що входять до його складу.

Саме "Іскандер-М" був зафіксований під час військових навчань в окупованому Криму.

Додамо, що у статті американського видання The Washington Post йдеться про причини можливої появи ракет в Україні, здатних вдарити по Росії.

ДРСМД вважають важливим елементом європейської безпеки. Він «згорнув» ракетні програми колишніх держав СРСР, серед яких Україна. «І «смерть» цих домовленостей може розв’язати й українську ракетну програму», – пояснює автор.

«Навіть зі значними покращеннями, традиційні сили України залишатимуться нижчими, нездатними зустрітися з Росією у повномасштабному відкритому бою. Хоча Захід надає політичну та військову допомогу, перспективи членства в НАТО залишаються невизначеними. В гарячій війні з Росією Україна може розраховувати лише на власні можливості», – йдеться у статті.

Україна могла б наростити певні можливості стримування, побудувавши арсенал ракет з радіусом дії від 500 до 1,2 тисячі кілометрів, які матимуть високоточні боєголовки з потужними неядерними вибуховими зарядами, націленими на російські військові командні центри чи важливу інфраструктуру, пише автор.