Україна йде в ЄС! У Зеленського назвали дату прогресу в євроінтеграції: план кремля провалився!

Україна заповнила опитувальник щодо вступу до ЄС, який напередодні вручила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Про це інформує заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

«Можу констатувати, що документ з української сторони заповнений», – повідомив Жовква в ефірі загальнонаціонального телемарафону в неділю.

За його словами, після отримання заповненого опитувальника Єврокомісія готуватиме рекомендацію щодо виконання Україною копенгагенських критеріїв вступу до ЄС. Україна, своєю чергою, сподівається на набуття статусу країни-кандидата на вступ до ЄС вже в червні поточного року, сказав Жовква.

«Чекаємо, що рекомендація буде позитивною, а далі м’яч буде на стороні держав-членів ЄС. У червні відбудеться засідання Європейської ради, де ми очікуємо надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС… Далі маємо розпочатися переговори про вступ. І, коли ми такі переговори проведемо, можна вже говорити про повноцінне членство України в ЄС», – сказав Жовква.

Він зазначив, що Україна очікує на прискорену процедуру вступу в ЄС, бо не може дозволити собі 10-20 років переговорів. Варте уваги те, що раніше найшвидша відповідь на подібну анкету, заповнену країною, займала 8-12 місяців. Наразі реакція Євросоюзу на заповнення опитувальника поділена на дві частини: висновок Єврокомісії та подальші заяви країн-членів ЄС.

Напередодні посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявляв, що Україна має шанс отримати позитивну відповідь на прохання про надання статусу кандидата в члени ЄС вже у червні.

«Зараз ми говоримо навіть про тижні, а не місяці. Думаю, країни-члени висловлять свої пропозиції у червні та буде визнано відповідність України Копенгагенським критеріям (критерії вступу до ЄС, прийняті 1993 року – ред.)», – сказав Маасікас, відповідаючи на запитання, коли може бути прийняте рішення після заповнення Україною опитувальника, який передала Єврокомісія.

Маасікас також нагадав, що «жоден з кроків, пов’язаних з розширенням (ЄС – ред.), не є легким чи швидким». При цьому «левову частку законодавства ЄС» становлять питання, пов’язані з «внутрішнім ринком та його вимогами». Також віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявляла, про можливість надання Україні статусу кандидата в члени ЄС у червні цього року.

«Ми вже провели велику підготовчу роботу, тому ми готові рухатися швидко. Очікуємо на отримання статусу кандидата в червні», — написала вона.

За словами Стефанішиної, це «частина нашого відновлення та перемоги над російським агресором, який хоче переламати демократичний курс України».