Українці, всі до екранів! ЗСУ увірвалися — ВИХІД НА КОРДОНИ 1991: диво на фронті! НАТО випало, переможемо!

Для забезпечення визволення окупованих територій України та виходу на кордони 1991 року, потрібна кількість снарядів, яка в перспективі може виявитися порівнянною із запасами країн-членів НАТО та їхніх партнерів, враховуючи їхню загальну потужність.

Такий аналіз подав політичний експерт групи «Інформаційний спротив» — Олександр Коваленко.

Він підкреслив, що впровадження масштабного виробництва снарядів безпосередньо на території України ускладнене з двох основних причин. По-перше, відсутність необхідних технічних та технологічних можливостей для швидкого розширення виробничих ліній.

«Ті, які є, не забезпечують необхідну кількість продукції. І інший момент – на території України організовувати велике підприємство, що виробляє велику кількість боєприпасів, ризиковано. Таке підприємство відразу ж стане метою № 1 для завдання ракетних ударів», – додав оглядач.

При цьому можна налагодити виробництво боєприпасів за кордоном. Однак і таке рішення не дозволяє розширювати виробництво настільки, щоб покрити наявну потребу в снарядах.

«Коли кажуть, що нам Європа може надати мільйон боєприпасів, за це величезне спасибі, але навіть мільйона боєприпасів мало. І я скажу більше: 2 млн боєприпасів мало. Якщо говорити про можливість отримання необхідної кількості боєприпасів для здійснення наступу з гарантованим звільненням України в кордонах 1991 року протягом року, наприклад, для підтримки контрнаступальної операції нам необхідний боєзапас для артилерії від 15 до 17 млн пострілів. Тобто це колосальні ресурси, які можна порівняти з запасами, наявними в країнах всього НАТО і не тільки НАТО, але і його партнерів», – констатував Коваленко.

Зазначимо, що міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що український оборонно-промисловий комплекс у 2023 році значно наростив виробництво боєприпасів. Зокрема, йдеться про мінометні міни та артилерійські снаряди.

«Всіх хвилює виробництво боєприпасів. У нас вже є значне зростання по номенклатурі мінометних пострілів у 42 рази. В нас є зростання по артилерійських снарядах – майже в три рази. І працюємо, щоб зростати далі. Стримує дефіцит вибухових речовин — порохів, дефіцит не тільки в Україні, а й у глобальному світі», — сказав Камишін.

За його словами, цього року Україна збільшила виробництво утричі порівняно з минулим роком. При цьому наступного року планується збільшити спроможності в шість разів.

Крім того, міністр зазначив, що нині частка приватних компаній у виробництві зброї збільшується та наближається до частки державних підприємств. Раніше в цій галузі була державна монополія.

Нагадаємо, що Україна домовилася з компаніями в США про виробництво 155-мм снарядів.

«У нас є домовленості з двома американськими провідними компаніями про спільне виробництво в Україні боєприпасів 155 калібру. Реалізація цих проєктів триватиме роки», — розповів міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі телемарафону.

За його словами, виробництво цих снарядів займає приблизно два-три роки. При цьому він вказав, що для початку виробництва Україні потрібні технології, якими є у країн Заходу.

«Тому чим раніше ми починаємо, тим раніше у нас будуть ці рішення і запрацюють для Сил оборони», — підсумував чиновник.

Пізніше глава Міноборони України Рустем Умєров заявив, що Україна входить у 2024 рік з готовим планом закупівлі дронів.

«Я своїм колегам сказав: якщо мене через 100 днів звільнять, я зможу суспільству відповісти, що план 2024-го ми зробили. І в цьому плані є кількість по всій номенклатурі включно з дронами», — заявив Умєров.

Чиновник вказав, що Україна вже почала реалізацію необхідних закупок та виробництва з огляду на потреби ЗСУ. Також держава працює у цьому питанні з міжнародними партнерами. «Всю кількість, яку озвучують і волонтери, і керівництво, ми можемо виконати», — акцентував глава Міноборони.