Українська кіберполіція затримала в Полтаві хакера, який діяв на міжнародному рівні

Два місяці тому генеральний прокурор Юрій Луценко відзвітував перед журналістами про викриття українською кіберполіцією хакерської міжнародної мережі, де активну участь брали українці. Злочинне угрупування діяло 7 років.

За його учасниками ганялися спецслужби 30 країн, і зрештою 2 осіб правоохоронці затримали в Україні.

На брифінгу з нагоди гучного викриття силовики зазначили: докази проти ймовірних злочинців збирали довго і ретельно, однак вже на етапі досудового слідства виявилося, що фактів їх вини може і не бути, пише Корупція.Інфо

Популярне: Кожен українець має право отримати грошову компенсацію на утеплення житла

30 листопада в Полтаві правоохоронці штурмують квартиру ймовірного кіберзлочинця. Той відстрілюється, але зрештою здається. Наступного дня керівництво поліції разом з генпрокурором рапортують – з європейськими колегами викрили небезпечну міжнародну хакерську мережу "Евеланш". Комп'ютерні шахраї заволоділи сумою в 100 мільйонів євро.

Особливий акцент Вадим Троян робить на новому відділені по боротьбі з кіберзлочинністю.

Полтавцем, який стріляв у працівників поліції, виявився Генадій Капканов. Другий затриманий в Україні – програміст однієї зі столичних компаній, Антон Тімохін.

Запити на затримання обох фігурантів прийшли від німецьких правоохоронців. Та Капканова полтавський суд арештувати відмовився і той зник. А ось перед судом, який мав обрати запобіжний захід Тімохіну, недвозначну заяву зробив генпрокурор Юрій Луценко.

В цивілізованій країні подібну заяву можуть трактувати як тиск на суд. Тімохіна спочатку закрили в СІЗО до 6 січня, згодом продовжили арешт до 6 березня. Та адвокати затриманого заявили, що доказів причетності їх підзахисного до хакерської мережі в української поліції немає.

Антона затримали тільки тому, що його нікнейм – вигадане ім'я, під яким зареєстрована електрона скринька в інтернеті, співпав з нікнеймом реального злочинця.

За словами захисту: інших даних про те, що злочинець "Гровер" – це саме Антон Тімохін. сторона обвинувачення не надає. З пресою прокурори теж спілкуються неохоче.