Українців просто “покинули”, залишивши виживати, — відомий соціолог стривожив гучною заявою

Те, що чисельність населення в Україні стрімко падає, — реакція людей на жахливі умови існування в нашій країні.

Про це у інтерв’ю “Вголосу” сказав директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

“Уряд, президент, Верховна Рада не проводять ніякої соціальної політики. Останні 20 років українці «покинуті» державою. Нас поставили в умови, коли треба виживати. І тому старше покоління помирає у віці, в якому ще можна і треба жити, а молоді українські сім’ї не народжують дітей, бо усвідомлюють, що це дорого і вони не зможуть прогодувати свої родини”, — зазначив експерт.

Популярне: “Тепер позбавити людей субсидії буде складніше”: Юрист пояснила, що дає українцям нова заборона

У Центрі економічної стратегії ж підрахували, що Україна входить до першої десятки країн-донорів міжнародних мігрантів у світі. За різними оцінками кількість трудових мігрантів сягає 4 млн осіб. За іншими підрахунками, опублікованими Міністерством закордонних справ 2016-го, за кордоном узагалі постійно перебуває 6 мільйонів наших співгромадян.

При цьому влада за весь цей період не спромоглася навіть провести перепис населення, завдяки якому вдалося б дізнатися, скільки ж українців реально проживає в Україні.

Також за словами соціолога, У нашій країні влада на людей відверто начхала. Тут не збираються робити якісь соціальні реформи, стимулювати ріст населення.

Влада не хоче проводити перепис населення, бо ця диспропорція між офіційними та реальними числами стане явною. І ці дані можуть бути використані проти Порошенка та його політичної сили під час виборчої кампанії. Бо зараз офіційно невідомо, скільки людей у нас помирає, а скільки вважається живими, скільки через соціальні й економічні негаразди покинули територію України.

Перепис населення не вигідний Порошенку, оскільки напередодні виборів завдяки «мертвим душам» ще й можна успішно фальсифікувати результати волевиявлення.

Крім цього, перепис населення — це справді дуже дорогий процес. І щонайгірше для влади — на його проведенні неможливо вкрасти, оскільки це важка соціологічна процедура: потрібно описувати всіх, а не здійснювати вибіркове опитування. Відповідно, українським чиновникам робити таке просто не цікаво.

"Влада в Україні є колоніальною. А жоден колонізатор не зацікавлений у великій кількості населення.  Наша влада взяла собі за приклад ту модель зі зменшення чисельності населення, яка зараз діє у Молдові. Її суть така: чим менше в країні людей, тим краще почувається влада. Тобто, чим менше виживе, тим краще, – підсумував Небоженко.