Українцям озвучили, яка пенсія їх чекає цього року

Українці, які перебувають на заслуженому відпочинку, зазначають, що попри чималий стаж роботи, часто мають пенсію нижчу від пенсійної виплати тих громадян, які пішли на відпочинок нещодавно. – повідомляє Корупція.Інфо

Так сталося тому, що з 2012 року осучаснення пенсій не відбувається. Та найгірше те, що і розраховувати на справедливі пенсії літнім людям найближчим часом навряд чи доведеться, адже, щоб здійснити перерахунок пенсійних виплат потрібно щонайменше 50 млрд. гривень, а їх у бюджеті на цей рік не передбачили.

Про це повідомила член громадської ради при Пенсійному фонді України Маріанна Онуфрик і додала, що українцям слід унормувати справедливий вихід на пенсію, тому осучаснення пенсійної виплати стане першим кроком до цього.

"Це (осучаснення, – ред.) робиться для того, щоб люди, які вийшли на пенсію у різний час, отримували однакову виплату. На сьогодні, у зв'язку з тим, що не виконується законодавство про індексацію соціальних виплат, у тому числі пенсій, є суттєва різниця між розмірами пенсій тих людей, які вийшли на пенсію, наприклад, 20 років тому, і тих, які 1 – 2 роки тому – останні отримують більше. Це несправедливо, а тому ця ситуація потребує вирішення", – повідомила Онуфрик, пише газета Експрес.

За її словами, найбільше при виході на пенсію постраждали жінки, оскільки згідно із законодавством, з 1 жовтня 2011 року вік виходу на пенсію для жінок кожні півроку збільшувався з 55 до 60 років, але жінкам було надано право вийти на пенсію відразу після досягнення 55 років.

"При цьому розмір їхньої пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Тому створилася ситуація, при якій у деяких жінок розмір пенсійної виплати не відповідає рівню прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто за власним бажанням таких жінок, їхня пенсія заморожувалася на позначці 949 грн", – додала експерт.