Україну кинули? У Шольца ошелешили: нова стратегія Німеччини: Зеленському в очі. Гучна заява!

Міністр оборони ФРН, Борис Пісторіус, під час свого візиту до Таллінна висловив думку, що Україна повинна вибороти перемогу у війні, і успіх залежить від її власних зусиль.

«Мета стратегії національної оборони не полягає в тому, щоб сказати, хто має виграти (російсько-українську, — ред.) війну. Я абсолютно чітко заявив, що Україна має виграти війну. Як визначати перемогу залежить тільки від України, а не від нас. Це не має жодного стосунку до нашої стратегії національної оборони», — зазначив Пісторіус.

На конференції з безпеки, яка проходить у Таллінні, глава оборонного відомства ФРН також підтвердив сталість підтримки України в боротьбі з російською агресією.

«Ми підтримуватимемо їх (українців, — ред.) стільки, скільки буде необхідно», — сказав Пісторіус.

Він підтвердив плани перекинути до Литви бригаду Бундесверу, як тільки буде готова відповідна інфраструктура. Деталі цього мають прояснити до кінця року, так, «дорожня карта» з підготовки інфраструктури має бути готова наприкінці листопада. Згідно з цими планами, у Литві на постійній основі розмістять 4000 службовців Бундесверу, включаючи їхні сім’ї та дітей.

Пісторіус наголосив, що це перший випадок, коли війська Бундесверу будуть постійно розміщені в іншій країні. Канадці розробляють аналогічні плани зі своєю «рамковою країною» (в межах партнерських взаємовідносин в НАТО) – Латвією. Відповідно, Велика Британія грає провідну роль у підтримці естонських збройних сил.

Додамо, 26 вересня міністр оборони ФРН був з візитом в Ризі. На зустрічі з ним президент Латвії Едгарс Рінкевичс подякував збройним силам Німеччини «за їх присутність у країнах Балтії та плани щодо збільшення їх чисельності».

Що особливо цікаво — вже тривалий час уряд Німеччини «годує» Україну обіцянками щодо передачі ракет Taurus.

Борис Пісторіус заявив, що його країна не відмовляється передавати Україні крилаті ракети великої дальності Taurus.

В інтерв’ю Le Monde, опублікованому на сайті Міноборони Німеччини, він однак, заявив, що його країна не готова передати ці ракети зараз.

«Ні, ми не відмовляємося від крилатих ракет. Ми вивчаємо запит та його наслідки. Наприклад, необхідно взяти до уваги юридичні або технічні аспекти. Я усвідомлюю, що це вимагає часу», — заявив Пісторіус.

Він додав, що розуміє, яку користь ракети Taurus можуть принести Україні, проте за його словами, необхідно «ретельно розглядати всі питання».

Він нагадав, що Німеччина є другим за величиною прихильником України, найбільшим в Європі і постачає безліч важливих систем озброєння, особливо для протиповітряної оборони, а також велику кількість боєприпасів.

Також він зазначив, що зобов’язання України не використовувати ці крилаті ракети за межами своєї території дуже важливе для прийняття рішення, «але це не єдиний перевірочний фактор».

Питання про надання Україні німецьких крилатих ракет Taurus стоїть на порядку денному вже не один місяць. 11 вересня Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус сказав, що його країна може не погодитися передати ці ракети Україні, навіть якщо США передадуть ATACMS.

«У цій війні немає автоматизму», — сказав Пісторіус, додавши, що Німеччина ще не в змозі вирішити, чи надавати ракети Taurus.

Україна вже отримала та використувує ракети Storm Shadow та SCALP від Великої Британії та Франції.

Влада неодноразово закликала Німеччину та Сполучені Штати Америки передати українському війську Taurus та ATACMS, однак вони відмовлялися.

В Україні обіцяють, що ця зброя не використовуватиметься проти об’єктів на території РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у мікроблогі Twitter. Він закликав міжнародних партнерів надати їх українському війську якнайшвидше.

«Ракети дальнього радіусу дії мають вирішальне значення. Саме тому «Таурус» і ЗРК ATACMS необхідні для успіху України», — написав він.

Кулеба підкреслив, що обидва типи ракет будуть використовуватися українською армією виключно в межах кордонів України.

«Чим більша дальність польоту ракети, тим коротша війна», — додав міністр.