Україну попередили про ризики масштабного банківського нововведення, чого чекати простим громадянам

В Україні до 2019 року повністю впровадять систему миттєвих платежів. Це може знизити інтерес до перерахування коштів між платіжними картками.

Про це заявила заступник директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України (НБУ) Наталія Лапко. До 2020 року використання нових стандартів стане обов'язковим для всіх клієнтів банків при здійсненні грошових переказів.

"Зараз ми переходимо на стандарт ISO 20022, який є основою для миттєвих платежів, і на стандарт IBAN (від international bank account number), що дозволяє вказувати один реквізит, як вказується в усьому світі… Ми до цього йдемо, попереду багато змін, і картка, яка зараз є платіжним інструментом, незабаром може стати не таким прогресивним інструментом, переказ з рахунку на рахунок може її вижити", — сказала вона.

Популярне: Тепер позбавити людей субсидії буде складніше”: Юрист пояснила, що дає українцям нова заборона

Лапко зазначила, що ISO 20022 передбачає можливість відстежувати проходження платежу на кожному його етапі.

Зазначимо, що НБУ в кінці 2016 року запустив проект з переведення української платіжної інфраструктури на даний міжнародний стандарт. Згідно з планом проекту, остаточний перехід запланований на жовтень 2019 року.

Варто нагадати, що раніше перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов заявив, що міжнародна електронна платіжна система PayPal не хоче заходити в Україну.