Ультиматум Кремлю! Такого ще не було: повне оновлення формату. Разом з Байденом: закінчити війну!

Володимир Зеленський підтримує активне долучення Сполучених Штатів Америки до процесу мирного врегулювання, про що він сказав Президенту США Джозефу Байдену під час їхніх перемовин. Водночас джерела, наближеного до ОП Телеграм-каналу, у дипломатичних колах дали розклад з ініціативи Зеленського залучити США до роботи Нормандського формату.

«Я хотів би, щоб вони відігравали одну з головних, а не епізодичних ролей у мирному врегулюванні. І якщо складно долучитися до Нормандського формату, ми можемо йти паралельним треком, – зазначив він і додав: – Ми готові до тристоронніх самітів. Але не може без України вирішуватися щось про Україну», – заявив президент.

В останні кілька років «дипломатія» РФ деградувала настільки, що в Кремлі зараз готові сприймати лише один аргумент – наскільки їхній опонент сильніший у військовому плані, і наскільки їхній опонент незалежний від постачання енергоресурсів із РФ.

Так виходить, що у світі поки що є лише дві країни, які здатні нав’язати свою волю Кремлю – США та Китай, але Китай відпадає зі зрозумілих причин.

У свою чергу, саму ідею «Нормандського формату», яку нав’язав Порошенко, можна вважати свідомо провальною.

Адже відомо, що Кремль дотримується такої стратегії – «вбивати клин» у будь-які об’єднання держав, щоб кожній країні нав’язувати свою волю окремо. Франція залежна від торгівлі з РФ, Німеччина залежна від газу з РФ, Україна також слабша за РФ на даному етапі, тому й виходить, що «Нормандський формат» – хоч і звучить авторитетно, але все обмежується черговою «глибокою заклопотаністю» без реальних зрушень.

Тут начебто сама собою напрошувалася ідея, що в «Норманді» потрібно залучати нового, сильного гравця, і США в цій ситуації – «ідеальний кандидат», образно кажучи.

Тим більше, що ідея Зеленського та її здійснення Єрмаком на даному етапі повністю співпадає з інтересами Білого дому.

США завжди проти Кремля використовували таку формулу – демонстрація сили, щоб посадити за стіл дипломатичних переговорів, а за Байдена ставка на дипломатію стала як ніколи сильною.

У свою чергу, важко уявити більш блискучу дипломатичну перемогу, ніж «оживити» майже «померлий» формат.

Саме тому Білий дім так явно та активно погоджується приєднатися до «Нормандського формату».