Ура, ура, ура! ЗСУ заходять з прапорами — геніальна спецоперація: прорив аж до узбережжя? Фронт на шматки!

Військовий експерт Олександр Мусієнко пояснив, що за успішні удари ЗСУ по Криму треба завдячувати саме британським Storm Shadow, ці ракети дозволили нам працювати по півострову дуже точно.

«Storm Shadow. Штаб-квартира Чорноморського флоту, так вразити, це велике досягнення, я вважаю. Взагалі всі операції по Криму – це дуже успішні дії», — підкреслює Олександр Мусієнко.

Він переконаний, що якщо вже говорити про головну зброю ЗСУ 2023 року, то це буде Storm Shadow, і тут важлива саме кількість. Принагідно експерт зауважує, що тут працювала не тільки британська зброя, ракети схожі, але французи вважають, що SCALP-EG теж відіграє важливу свою роль у цій війні. Тому, констатує він, можна говорити про французькі і британські ракети, вони доволі серйозні.

Як зазначає експерт, «Новочеркаськ» — це теж робота Storm Shadow, узагалі ці ракети дають нам можливість діяти дистанційно, працювати по об’єктах ворога у Криму дуже точно, його потенціал там зменшується.

«Давайте визнаємо, це у нас єдині фактично крилаті ракети, які дають можливість вражати такі цілі. «Нептун» протикорабельна, але це дещо інша специфіка, вона теж вважається крилатою, але все ж цих більше, вочевидь, і ми бачимо, як вони працюють», — зауважує Олександр Мусієнко.

В той же час, варто додати, що масштабне серійне виробництво боєприпасів, необхідних Україні, неможливо налагодити всередині країни. Для успішного контрнаступу і звільнення України до кордонів 1991 року буде потрібна колосальна кількість снарядів, які сумарно є в країнах НАТО та їхніх партнерів.

Про це заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За його словами, на території України налагодити масштабне виробництво снарядів не можна з двох причин.

“У нас немає технічних і технологічних можливостей для розширення таких ліній виробництва дуже швидко в стислі терміни, а ті, які є, вони не забезпечують необхідну кількість продукції. І інший момент, на території України організовувати велике підприємство, що виробляє велику кількість боєприпасів, ризиковано. Таке підприємство одразу ж стане ціллю № 1 для завдання ракетних ударів”, — пояснив Коваленко.

Він зауважив, що налагодити виробництво боєприпасів можна за територією України, але тут є нюанс.

“Винесене за межі України виробництво в іншу країну не дає змоги розширювати настільки, наскільки є на сьогодні в нас потреба. Коли кажуть, що нам Європа може надати мільйон боєприпасів, за це величезне спасибі, але навіть мільйона боєприпасів мало. І я скажу більше: 2 млн боєприпасів мало. Якщо говорити про можливість отримання необхідної кількості боєприпасів для здійснення наступу з гарантованим визволенням України в межах 1991 року протягом року, наприклад, для підтримки контрнаступальної операції нам необхідний боєзапас для артилерії від 15 до 17 млн пострілів. Тобто це — колосальні ресурси, які можна порівняти із запасами, наявними в країнах усього НАТО і не тільки НАТО, але і його партнерів”, — зазначив військово-політичний оглядач.

Варто підкреслити, що Київ розробив стратегію наступу та оборони на 2024 рік. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю The Еconomist. За словами українського лідера, “центром ваги” у війні 2024 року стане Крим. Київ домагатиметься ізоляції окупованого РФ півострова і деградації російського військового потенціалу в Чорному морі.

“Успішна операція щодо Криму стане “прикладом для всього світу” і матиме великий ефект усередині Росії… Втрата центрального елемента пропаганди Кремля покаже, що “тисячі російських офіцерів загинули лише через амбіції президента РФ Володимира Путіна”, — цитує Володимира Зеленського The Economist.