УРА: ЗСУ відбили місто! Донбас в кліщі: ВПЕРШЕ З 2022, танками на прорив: окупантів відкинули!

Місто Часів Яр у Донецькій області залишається під контролем Збройних сил України, хоча російські війська намагаються захопити його до 9 травня. Цю інформацію передав речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Назар Волошин у рамках телемарафону.

«Часів Яр тримається. Ворог тисне на Бахмутському напрямку, і зокрема, на Часів Яр. Але ситуація повністю контрольована підрозділами Сил оборони. Противника в місті немає. Штурмові групи заїжджають на бойових машинах піхоти, атакують за підтримки дронів розвідувального і ударного типу, і артилерії. Також останнім часом дуже дошкуляє авіація, яка закидає як і ФАБами, так і КАБАми цивільну інфраструктуру й позиції наших захисників по всій лінії оборони», — сказав Волошин.

Окупанти регулярно та інтенсивно використовують артилерію, включаючи як ствольні, так і реактивні системи. Назар Волошин підкреслює, що на східному фронті останніми днями ситуація стала дещо напруженішою, але Збройні сили України тримають під контролем ситуацію. Серед найбільш небезпечних напрямків у районі відповідальності військ «Хортиця» виділяються Бахмутський та Авдіївський напрямки.

«Ворожа армія не припиняє спроб й надалі штурмувати позиції наших захисників, використовуючи, при цьому, усі види озброєння і артилерії, танки, безпілотники різних типів, а також використовує авіацію для нанесення КАБАми і ФАБами ударів, щоб досягти своєї мети. Мета у них одна єдина — це вихід на адмінкордони Донецької області», — сказав Волошин.

За його словами, упродовж минулої доби відбулося 115 зіткнень на всьому фронті, але більшість з них відбулися в зоні дії військ «Хортиця». Зокрема, українські війська відбили 28 атак біля населених пунктів Білогорівка, Спірне, Верхньокам’янське, Кліщіївка та Іванівське (Бахмутський напрямок).

«На цьому напрямку окупанти проводять активні штурмові дії із залученням як бронетехніки, так і особового складу. Вони активно застосовують велику кількість штурмових груп з піхотою на броньованій техніці», — сказав Волошин.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 32 атаки в районі населених пунктів Семенівка, Новокалинове, Очеретине, Бердичі, Ясногородівка та Невельське.

Експерт військових питань Олег Жданов зауважив, що російська окупаційна армія намагається прямим наступом захопити Часів Яр на території Донеччини. Це було висловлено ним на одному з українських телеканалів.

За його словами, оборона міста буде залежати від флангів.

«Росія, як завжди, використовує старий німецький прийом – «кліщі». Прорив з флангів, напівоточення, а потім максимальне вогневе ураження в напівоточенні», – пояснив Жданов.

Експерт додав, що російському диктатору Володимиру Путіну потрібно обґрунтувати своєму населенню, чому їхні великі втрати є виправданими, саме тому окупанти будуть пробувати просуватися на фронті.

«Йому немає різниці, чи це Бахмут, чи інший населений пункт. Йому важлива назва, щоб згадати її під час чергової промови. На мій погляд, їм потрібен не стільки Часів Яр, скільки обґрунтування перед населенням оцієї всієї навали. Знову повертаємось до соціальних настроїв. На сьогодні деякі росіяни ставлять запитання – а навіщо взагалі ця «СВО» почалася? Чому її ще не закінчили? Їм потрібно зараз хоч щось захопити», — резюмував Олег Жданов.

Додамо, окупантам важливо взяти даний населений пункт, адже Часів Яр – це панівна висота в регіоні і її контроль значно спростить російським окупантам просування в напрямку Костянтинівки та Слов’янсько-Краматорської агломерації.