УВАГА ВСІМ! Експерти бʼють на сполох: окупанти йдуть на Харків — знову наступ на місто!

В інтерв’ю українським ЗМІ військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов сказав, що у ворога немає можливості просунутися на Харківщині, однак хороші новини є якраз для українців — Путін за певних умов може оголосити кінець війни.

«Про це не може бути й мови. Там загроза прориву ворога до річки Оскіл, усе. Річка Оскіл із каскадом водосховищ буде непереборною. Російські війська намагаються використовувати географію місцевості для того, щоб убезпечити себе. Серед них теж не всі недалекі. Хоч політичні амбіції там і перевершують військову думку, все одно здорові люди в генштабі ЗС РФ є. Вони прекрасно розуміють, що сьогодні форсувати Оскіл і рухатися на Харків уздовж кордону — це самогубство для них: у них не вистачить ані сил, ані коштів», — заявив експерт.

Однак, окупанти можуть вийти на річку Оскіл, щоб виконати політичне завдання на вихід кордонів Луганської області, а також створити за рахунок річки Оскіл і Харківської області буферну зону, як вони й мріяли на самому початку.

«Вийти на адміністративні кордони Луганської Донецької областей, вони можуть. І далі вздовж Оскола вони можуть йти на південний захід, щоб допомогти угрупованню в районі Сіверська і Бахмута захопити останню велику агломерацію Краматорськ-Слов’янськ. Це все. Який Харків, ви що!», — пояснив експерт.

Жданов наголосив, що для нас є інша вкрай небезпечна тенденція. Якщо гіпотетично допустити, що Росія видавить українські війська за межі Донецької та Луганської областей, Путін оголосить про закінчення війни.

«Уявіть, яким буде розкол у світі між тими, хто буде виступати за те, щоб ми продовжували звільняти свої території, і тими, хто буде за переговорний процес. У цьому випадку ми залишимося біля розбитого корита, тому що стовідсотково більшість країн наполягатимуть на переговорах. Тому для нас вкрай важливо утримати всі ці території і не дати реалізуватися політичному рішенню Путіна», — наголосив він.

Водночас голова Харківської обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов зазначив, що окупанти ще не відмовилися від наміру захопити Харків.

«Звичайно, знаємо про такі їхні наміри, вони дійсно є. І знаємо, що вони будуть враховувати помилки весни минулого року. Але ж ми також протягом цих двох років війни не стояли на місці ні в технічному, ні в кадровому плані. Ми готові. Чітко розуміємо – розслаблятися зарано», – відповів Синєгубов.

За його словами, на півночі Харківської області, у районі кордону з країною-агресором Росією, фіксують «усе частіші виходи диверсійно-розвідувальних груп».

«Їхні цілі – захоплення військовополонених, вчинення якихось диверсій або ж розвідка, намагання виявити оборонні споруди й, у принципі, наявність там українських сил. Наші військові вчасно виявляють ці групи, вогнем змушують їх відступати. Пильність ЗСУ не втрачають», – підкреслив голова ОВА.

Синєгубов зазначив, що найактивніший ворог зараз на куп’янському напрямку.

«Постійно наступає, але наші Збройні сили діють ефективно. Противник, втрачаючи людей, броньовану техніку, вимушений відходити. Але спроб не полишає. Окрім того, ми уважно слідкуємо за північчю Харківщини, оскільки там ворог періодично концентрує війська й після того направляє їх на той самий куп’янський напрямок, бо йому доводиться проводити заміни, поповнення, ротації», – пояснив він.