Увага всього світу ТАМ! Прорив окупантів на 15 КМ – пекло на Донбасі: доля ЗСУ! Місто втрачено?

окупанти продовжують атакувати українські позиції в західному і південному Бахмуті, вони водночас домоглися деяких незначних територіальних успіхів у Бахмуті. Геолокаційні кадри показують, що “вагнерівці” просунулися далі на захід в Бахмуті і біля Сакко-і-Ванцетті за 15 км на північ від міста.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW). За даними Інституту, російські окупанти безуспішно завдавали наземних ударів в районі населеного пункту Богданівка за 6 км на північний захід від Бахмута, Хромове (безпосередньо на захід від Бахмута), Іванівське (6 км на захід від Бахмута), Часів Яр (12 км на захід від Бахмута) та інших населених пунктах.

При цьому, як зазначили аналітики, в Бахмуті вогонь російської артилерії не зменшився, незважаючи на заяви про “снарядний голод” в цьому районі.

Пов’язані із ПВК “Вагнер” російські блогери-пропагандисти стверджують, що нібито їх артилерія “збільшила скорострільність у районі Бахмута після доставки 7 травня артилерійських боєприпасів від МО РФ”.

Офіційний представник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що “вагнерівці”, а не чеченські підрозділи, продовжують наступ у місті, та зазначив, що вогонь російської артилерії не зменшився, незважаючи на заяви про “снарядний голод” окупантів у цьому районі.

Командувач Східної групи військ України генерал-полковник Олександр Сирський підтвердив, що війська РФ збільшили інтенсивність обстрілів у районі Бахмута і все ще сподіваються захопити місто до 9 травня (день перемоги в країні-агресорі).

Зазначимо також, що російські воєнні злочинці – ватажок ПВК “Вагнер” Євген Пригожин та глава Чечні Рамзан Кадиров ймовірно шантажували міноборони РФ перекиданням у Бахмут кадировців, щоб російське військове командування виділило боєприпаси найманцям ПВК “Вагнер”. Скоріше за все, їм вдалося змусити командувача російського театру військових дій в Україні Валерія Герасимова відновити роздачу артилерійських боєприпасів.

Після істерики та переговорів з Кадировим ватажок вагнерівців Пригожин повідомив, що отримав від міністерства оборони РФ документ, який обіцяє постачати терористам у Бахмуті боєприпаси та зброю, йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

На думку аналітиків, незважаючи на заяву Пригожина, міноборони Росії принципово не змінило свого наміру знизити пріоритетність наступальних операцій та зберегти боєприпаси на театрі воєнних дій. Погрози Кадирова перекинути свої війська в Бахмут, ймовірно, шантажували російське військове командування, щоб воно виділило боєприпаси вагнерівцям.

Кадиров опублікував 6 травня листа з проханням до диктатора Росії Володимира Путіна дати вказівку міністру оборони Сергію Шойгу та директору Росгвардії Віктору Золотову дозволити перекидання чеченських підрозділів “Ахмат” з інших напрямків на позиції ПВК “Вагнер” на Бахмутському напрямку.

В ISW заявили, що виведення чеченських сил з інших частин театру військових дій, ймовірно, становило небезпеку для російських оборонних рубежів. На такий ризик Герасимов, Шойгу чи Путін не хотіли йти. Військові експерти вважають, що відхід підрозділу “Ахмат”, що діяли в районі Білогорівки на лінії Святово-Кремінна та Запорізької області, може підірвати оборонні приготування Росії перед запланованим українським контрнаступом.

Також аналітики зауважили, що успішні спільні зусилля Кадирова та Пригожина щодо шантажу також вказують на те, що Герасимов насправді не контролює всі російські сили в Україні, незважаючи на те, що він є номінальним командувачем театру воєнних дій.