Уже на початку літа на українців чекає неприємний сюрприз: в червні очікується підвищення цін на газ

У червні підвищиться ціна на газ для населення.

Нещодавно ми писали про те, що у кожній області України повинна діяти своя ціна на газ через введення Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), нових тарифів для компанії "Укртрансгаз" на транспортування газу, виходячи із замовлених потужностей. 

Відпускну ціну на газ для населення встановлює "Нафтогаз", але вона відрізняється від кінцевого тарифу для споживачів в різних регіонах – щоб отримати кінцеву ціну, яку і платить населення, до відпускної ціни потрібно додати тариф на транспортування, тариф облгазу на розподіл, надбавку газзбуту і ПДВ.

"Нафтогаз" раніше направив постачальникам зі спецзобов'язаннями додаткові угоди. Оптова ціна газу, за якою компанія продає газ на потреби побутових споживачів, з 1 травня склала 5990 грн за тисячу кубометрів. При цьому кінцева вартість газу повинна становити 8247 грн.

"Зазначені додаткові угоди також регулюють питання оптової ціни для потреб побутових споживачів на червень 2019 року, яка складе 6299 грн за тисячу кубометрів, а, отже, кінцева ціна газу повинна становити 8627,01 грн за тисячу кубометрів", – йдеться в заяві Асоціації газового ринку України (АГРУ).

Відзначимо, з 1 травня ціна на газ для населення знизилася на 30 копійок за кубометр. Тарифи були переглянуті "Нафтогазом" з урахуванням зміни ситуації на ринку, незважаючи на те, що за домовленістю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) вартість палива повинна була зрости на півтори гривні.