Уже в березні! В Україні пенсіонерам підвищать виплати. Кому і наскільки пощастить

Згідно з пенсійною реформою, час від часу пенсії в Україні індексують – автоматично перераховують з метою осучаснення.

Мета індексації у тому, щоб люди, які виходили на пенсію раніше, не отримували пенсію фактично на рівні прожиткового мінімуму.

Проводиться «осучаснення» за спеціальною формулою, яка враховує стаж, розмір зарплати, 50% від суми зростання середньої зарплати в країні за минулі три роки і 50-процентний коефіцієнт зростання споживчих цін за попередній рік.

В середньому індексація додає до пенсії 8,5-12%. При цьому вона не є одноразовою та збільшує виплати на рік, до наступного перерахунку.

Наступне осучаснення заплановане на березень. Воно торкнеться виплат, які розраховували, виходячи з показника середньої зарплати по країні 3 тис. 764 грн. 40 коп – страхові пенсії, призначені за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років), і пенсії військовослужбовців строкової служби, призначені за Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Крім того пенсії зростуть у чорнобильців-ліквідаторів, які отримують виплати призначені за Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», і розраховані, виходячи з показника середньої зарплати по країні за 2006 рік – 928 грн. 81 коп.

Не підпадають під індексацію ті, хто отримує максимальні пенсії, соціальні пенсії, для нарахування яких взагалі не було стажу і заробітної плати, і всі види спецпенсій, нарахування яких вже скасовано, але у тих, кому їх дали свого часу, вони залишилися. Це держслужбовці, прокурори, судді, помічники народних депутатів, наукові співробітники.

У минулому році були проіндексовані пенсії 10,3 млн пенсіонерів від загальної кількості 11,3 млн.