Узурпація влади. У Зеленського зробили гучну заяву. Новий прокурор!

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявляє, що відмова парламенту підтримати всі ініціативи глави держави має ознаки узурпації влади.

Про це Стефанчук сказав на засіданні Погоджувальної ради голів фракцій та парламентських комітетів. «На превеликий жаль, за період з моменту інавгурації президента – з 20 травня по 7 червня – парламент з внесених 5 законопроектів і трьох подань не підтримав жодної ініціативи президента, вони вважаються відхиленими і знятими з розгляду», – сказав він. 

За словами Стефанчука, «таке взаємне несприйняття дає підстави сьогодні поважним авторитетам України, зокрема першому президенту України Леоніду Кравчуку, стверджувати, що це має ознаки узурпації влади».

Як зауважив Стефанчук, він не хотів би, аби в подальшому співпраця між президентом і Верховною Радою продовжувалася на такому взаємному несприйнятті.

Варто зазначити, що Президент Володимир Зеленський має кандидатури, які можуть бути запропоновані на посади очільників тих відомств, щодо яких внесені у парламент подання про звільнення, зокрема щодо посади генерального прокурора.

Він наголосив, що в Адміністрації президента вже провели співбесіди з кандидатами на посади.

“На всі посади є навіть не по одній кандидатурі. Це люди фахові. З ними проведені співбесіди. Але якщо по пану Пристайку ми можемо оприлюднити (запропоновану кандидатуру на голову МЗС, – ред. ), а по інших ми хочемо йти step-by-step”, – заявив представник Зеленського у Раді.

Стефанчук наголосив, що в законі не прописана умова про внесення одразу двох подань щодо звільнення та призначення на посаду.

“У жодному законодавчому акті не написано умови для подання на звільнення з обов’язковим представленням наступника. Тому президент діє у межах і в спосіб, який передбачений законом. Де ми будемо вважати це за потрібне, як з паном Пристайко, ми одразу даватимемо дві рекомендації: на звільнення і на призначення. Подивимось, як ВР проголосує”, – додав він.

Окрім того, Законопроекти про кримінальну відповідальність за голосування У Верховній Раді не своєю карткою, а також за прогули під час голосувань підготовлені в Адміністрації Президента та перебувають на стадії редагування.

"На цьому тижні також сподіваюсь, що ми допоможемо Верховній Раді тим, що ми спробуємо все-таки, щоб порядок у Верховній Раді був нормальний, ми підготували і, сподіваюсь, внесемо законопроекти про кримінальну відповідальність за кнопкодавство і відповідальність за депутатські прогули", – зазначив Стефанчук.