В ці хвилини! Марченко вилетіла, Медведчук в паніці – їх викрили! Забрали все: кум не допоможе!

В Україні їх підозрюють у фінансуванні тероризму, у Криму – в них вілла на узбережжі, а в Росії – кум Володимир Путін. Йдеться про телеведучу Оксану Марченко та народного депутата України Віктора Медведчука. Як подружжя побудувало маєток на місці протитуберкульозного санаторію у Криму та як купило там пляж, з’ясувало видання «Радіо Свобода». Далі в оригіналі:

У липні далекого 2012 року президенти України та Росії зустрічались у Криму. Поспілкувавшись із Віктором Януковичем, Володимир Путін навідався до кумів – Віктора Медведчука та Оксани Марченко – і похресниці Даші. Зустріч у маєтку на Південному березі знімали російські пропагандисти. Путін запитав про дизайнера будинку.

«У нас Оксана – головний дизайнер», – відповів Медведчук.

Для російського президента увімкнули фонтан, що заспівав неофіційний гімн Ленінграда, радянську «Вечірню пісню».

«Я навіть не знаю, що сказати», – відреагував Путін, і компанія засміялася.

Через вісім років по тому у своєму розслідуванні «Палац для Путіна» Олексій Навальний покаже щось схоже на фонтан, що співає і танцює. У плані будинку в Геленджику він підписаний як «Аквадискотека».

2018 року російське видання «Примечания» писало, що у генплані Ялти маєток вказаний як «палац Медведчука». Сторінка, на якій це виявили, тепер не доступна. На картах Google головний будинок білосніжного кольору зазначений як «Вілла «Медведчук».

Ця резиденція розташована між двома кримськими містечками – Сімеїзом та Алупкою. Ми приїхали сюди 2021 року і підняли дрон з берега, що межує з маєтком. На відео – водні гірки та пляж, а на супутникових знімках видно басейн, вертолітний майданчик і великий парк. Раніше все це було територією протитуберкульозного санаторію – розповідає головна редакторка Центру журналістських розслідувань Валентина Самар.

«Протисухотний санаторій імені Баранова дістався в оренду футбольному клубу «Динамо Київ», який планував там розмістити свою оздоровчу базу. Ця ж земля й нерухомість, яка була на ній розташована, перейшли в оренду інвестиційній компанії «Спорт-тур». Ланцюжок власників «Спорт-туру» був невеликий: дві київські компанії, одна лондонська, три кіпрські. І в кінці того ланцюжка на той момент ми побачили пана Медведчука», – розповідає журналістка-розслідувачка.

Журналістка-розслідувачка Самар пояснює, що до окупації фірма, пов’язана з Медведчуком, побудувала й оформила у власність пірси. Згодом на цій підставі придбала пляж.

«Попри те, що чинне законодавство забороняє продаж пляжів, Сімеїзька селищна рада продала «Спорт-туру» прибережну ділянку площею 1,2 га. Двома роками раніше «Спорт-тур» оформив право власності на п’ять побудованих хвилерізів. Але річ у тім, що на все, що будувалося в морі, був потрібен дозвіл Кабінету міністрів України, а цього не було», – зазначила вона.

У декларації нардепа Медведчука за 2019 рік напряму маєток в 1,9 га та приватний пляж у Сімеїзі не вказані.

З кримської нерухомості в декларації Медведчука є 56 соток землі, житловий будинок у 371 квадратний метр та нежитловий – у 749 квадратних метрів. Усе це розташоване в селі Оползневе, що немає виходу до моря. Майно записане на Оксану Марченко. Знайти його на місці нам не вдалося.

Ми запитали в Медведчука, що він робитиме з кримською нерухомістю.

– З усіма питаннями розберемося, – сказав він біля входу до Верховної Ради.

– Ви домовилися вже?

– Я не з ким не домовляюсь, – відрізав депутат.