В ці хвилини! Шалений успіх ЗСУ – прямо на Півдні: змогли! Море крові, катастрофа для РФ!

У Херсонській області відбувається “біда” для російських окупантів, ситуація для них може ще більше погіршиться, йдеться в заяві радника Офісу президента Олексія Арестовича в ефірі Фейгін Live.

Злі російські язики чогось закричали, що на Херсонщині якась біда з ними коїться. Подробиці, я думаю, ми дізнаємося, коли заявить Генштаб ЗСУ. Там біда, яка може стати бідою-бідою, – заявив Арестович.

За його словами, більш детальна інформація може бути розкрита вже в понеділок, 3 жовтня. Також він додав, що кілька ударів були нанесені по районах скупчення живої сили росіян і по їх складах в Херсоні та Новій Каховці. Варто зауважити, що українські підрозділи останніми днями суттєво просуваються на херсонському напрямі.

За словами речника Сил оборони півдня, українські підрозділи останніми днями суттєво просуваються на херсонському напрямі. Окупанти на цій ділянці не можуть посилити своє угруповання через зруйновану логістику.

Проведення так званих «референдумів» у частково окупованих Херсонській та Запорізькій областях не зупинило просування українських військ на півдні. Про це в ефірі національного телемарафону заявила речниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. За словами речниці, останніми днями ЗСУ суттєво просуваються, зокрема на херсонському напрямку. Водночас окупаційна влада у захопленому регіоні повністю розгублена через це. 

Вони [окупаційні керівники] не зовсім розуміють, що дає їм цей референдум. Вони просто виконали вказівку зверху, але бачать, що це не зупиняє Сили оборони, не зупиняє підрозділи ЗСУ, що суттєво просуваються, на херсонському напрямку, – зокрема, прокоментувала Гуменюк.

Як вважає речниця, російські війська на цій ділянці фронту не можуть підтягнути резерви та посилити своє угруповання, оскільки українські військові тримають під вогневим контролем усі логістичні шляхи.

Активність військових РФ на цьому напрямі неможлива, оскільки дуже пошкоджена логістика, постійно і голосно вибухають пункти управління, повністю розгублене військо, – уточнила керівниця пресцентру.

Гуменюк наголошує, що росіяни намагаються відремонтувати Антонівський та Каховські мости та підтягують туди ремонтні бригади для цього.

У них є мета – перебратися з лівого берега [Дніпра] на правий, або встигнути втекти з правого на лівий [під час контрнаступу ЗСУ], – говорить вона.

Однак позитивних для себе результатів окупанти не можуть домогтися, оскільки вогневий контроль українських підрозділів не дозволяє відремонтувати переправи. Гуменюк додала, що з боку окупованого Криму росіяни почали підтягувати нещодавно мобілізованих солдатів. Очевидно, їх почали тренувати на захопленій українській території на лівому березі Дніпра.

Безперервні українські атаки на російські наземні лінії зв’язку через Дніпро на заході Херсонської області, схоже, чинять дедалі більший вплив на російські постачання на правому березі. Останні повідомлення свідчать про нестачу продовольства і води в окупованому росією Херсоні та, принаймні, тимчасове ослаблення вогню російської артилерії. Крім того, на деяких ділянках російської лінії фронту зазнали поразки неякісні підрозділи, що дозволило українським військам просунутися вперед.

ISW пише, що найближчими тижнями українські сили можуть повернути собі більшу частину, якщо не всю західну частину Херсонської області. Тим часом росіяни намагаються відступити на більш захищені позиції в рамках контрольованого відходу, щоб уникнути хаотичного відступу, характерного для краху російської оборони на Харківщині. Успіхи ЗСУ можуть бути повільні, якщо російські війська будуть злагоджені, але можуть і значно прискоритися.

Крім цього, в Інституті зазначають, що українські війська продовжують зміцнювати позиції на східному березі річки Оскіл у Харківській області, попри на зусилля рф щодо їх стримування. Донецька область наразі є єдиним регіоном, де російські війська все ще намагаються проводити наступальні операції.