В ці хвилини! Вступ до НАТО – Зеленський вирішив, США підтримають! Буде план дій, потрібно вирішувати!

Україна на фоні російської агресії має підняти питання про надання їй Плану дій для членства в НАТО. Про це розповів в ефірі програми “Сьогодні Ввечері” на телеканалі “Україна 24” ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко, коментуючи звернення президента Володимира Зеленського до США щодо ПДЧ для України.

“Тема вступу України до НАТО не нова, і колись справді треба переводити цю тему з майже мертвої в таку, яка оживає. Російська агресія і те, що зараз відбувається на сході та в Криму, якраз непоганий фон для того, щоб оживити цю ідею, тим більше, що Україна за ці 12 років зробила чимало. Тому, можливо, вибрана така тактика, щоб привернути увагу і в Україні, і у світі. Адресат Америка – це зрозуміло, тому що це ключова держава. І як би хтось не говорив, що там всі 30 будуть вирішувати, реально дивлячись на ситуацію, вирішуватимуть не 30, а кілька держав на чолі зі Сполученими Штатами Америки”, – вважає ексміністр.

Огризко також додав, що найкращий спосіб Україні наблизитися до НАТО – проводити реформи:

“Думаю, нам нарешті треба цю фразу розшифрувати. Будь-яка реформа – це конкретні дії… Україна отримала свого часу безвіз дуже просто – ми домовились з Європейським Союзом, що виконаємо певну кількість зобов’язань. Ми їх виконали й отримали. Так само зараз треба слово реформи трансформувати в дуже конкретний План дій щодо набуття членства в Альянсі… Треба пройтися по всіх тих параметрах, які в нас ще позалишалися, і тоді за 3-4 роки тема вступу до НАТО перейде з теорії реформ у дуже практичну площину”.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що якщо США бачать Україну в НАТО, то мають допомагати їй набути членство в Альянсі “не лише на словах”.