В РФ нищать свій газ! Кремлівське блакитне паливо нікому не потрібно: Путіна загнали у глухий кут!

Російський галузевий телеграм-канал про питання енергетики “Газ Батюшка” повідомляє, що нафтова промисловість Росії змушена спалювати значно більші обсяги попутних газів через експорт, що впав.

Російські джерела зазначають, що внаслідок санкцій у Росії утворилася велика проблема, пов’язана з великим надлишком ПНГ, що виробляється у процесі видобутку нафти. Попутний газ є сировиною для зріджених вуглеводневих газів, але їх експорт припинився після початку вторгнення російської армії на територію України.

Через це російські нафтовики змушені просто спалювати попутний газ, проте це пов’язано із серйозними проблемами з боку російського законодавства. Закон РФ допускає спалювання лише 5% від видобутку – усе, що спалюється понад норму, обкладається великим штрафом. Російські експерти пропонують збільшити норматив спалювання газу з 5% до 30% від виробництва, оскільки в іншому випадку сума штрафів для російських нафтовиків перевищить 10 млрд руб., А вартість шкоди атмосфері – понад 8 млрд руб.

“Російським нафтовикам доведеться різко збільшити спалювання попутного нафтового газу (ПНГ) на смолоскипах, суттєво перевищивши нормативи та ризикуючи отримати десятки мільярдів рублів штрафів”, – зазначено у повідомленні.

Відомий російський експерт Анатолій Несміян у своєму телеграм-каналі зазначає, що попутний нафтовий газ (ПНГ) – найцінніша сировина, оскільки містить суміш вуглеводнів як насичених, так і ненасичених. Через переробку з них одержують пропілен, бутиленовий ряд вуглеводнів, бутадієн, що використовується для виробництва пластмас та каучуків.

“У перекладі звичайною мовою: попутний газ подівати нікуди, чому його будуть палити синім полум’ям. Цю суміш раніше після очищення гнали на експорт, зараз гнати нікуди, а свої потужності недостатні”, – зазначає він.

Варто наголосити, що ситуація з витісненням Росії з газового ринку дає шанс стати постачальником “блакитного палива” до Європи: Ізраїль зацікавлений у розвитку газовидобутку. За даними агентства Reuters, вже у найближчі кілька років Ізраїль готовий збільшити видобуток до 40 мільярдів кубометрів. Очікується, що реалізовані будуть не лише поточні проекти, але також розвідані та запущені нові родовища.

На сьогоднішній день Ізраїль повністю забезпечує внутрішні потреби країни у газі, а також веде експортні поставки до Єгипту та Йорданії. Всі надлишки будуть спрямовуватися на потреби Європи.

“Сподіваємося, що нам вдасться досить швидко налагодити робочий процес і вже влітку перейти до розробки рамкових угод. Спочатку обсяги поставок обіцяють бути невеликими, але поступово, в міру підвищення продуктивності виробничого процесу, вони збільшуватимуться”, – прокоментував ситуацію глава міністерства енергетики Ізраїлю.