Важливо! Просто в Раді, нардепи підтримали – отримав посаду! Зеленський аплодує: після провалу

Верховна Рада призначила на посаду судді Конституційного суду за своєю квотою вченого-конституціоналіста Віктора Кичуна, якого висунула фракція “Слуга народу”.

Про це відомо з голосування парламентарів.

За кандидатуру Кичуна схвально проголосував 241 нардеп. Призначення відбулось завдяки голосам депутатських груп “За майбутнє” та “Довіра”. Фракція “Слуга народу” дала лише 205 голосів із необхідних 226.

Додамо, що це була уже друга спроба призначити Кичуна. Вперше це спробували зробити ще минулого року, однак тоді голосування провалили.

Конкеренцію кандидату склали Ольга Боднар-Петровська (кандидат від “Батьківщини”), Юрій Павленко (від “Опозиційної платформи – За життя”) і Руслан Сидорович (від “Голосу”).

Важлива деталь, що призначення нового судді відбулося без конкурсу, що суперечить Конституції та рекомендаціям Венеційської комісії.

Нардепи спробували з’ясувати у нього його ставлення до такого факту, на що останній повідомив, що у парламентарів було достатньо часу, щоб передбачити усі законодавчі деталі. Однак, вони цього не зробили, а отже усе відбулося в межах закону.

Кандидат від “Слуги народу” також сказав, що КС зараз є надінституцією, якій бракує системи стримування й противаг.

Кичуна рекомендував призначити на посаду представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський, який виступає за скасування закону про люстрацію, який розглядає КС.

Після призначення Кичуна вакантними в КС залишаються 2 суддівські посади (по одній від парламенту і з’їзду суддів).

Варто відмітити, що Віктор Кичун є доцентом кафедри конституційного права Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

Шановні читачі, також підписуйтесь на наш телеграм канал Корупція – інфо – https://t.me/korupciya, аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.