Вбили! Москаль шокував всю країну, сталось немислиме. Тимошенко перевірили. Почалось страшне

Прем’єра фільму «Спадкоємець» спричинила справжню сімейну драму. Один із синів вбитого донецького бізнесмена Руслан Щербань не тільки відмовився від зйомок, але й звинуватив свого брата – Євгена Щербаня-молодшого – в шантажі колишніх партнерів батька.

Більша частина кримінального провадження за фактом вбивства Євгена Щербаня в останні дні правління Януковича була вивезена до Криму і опинилися в Російській Федерації.

Вчора стало відомо, що адвокатом Руслана Щербаня став Геннадій Москаль. У своєму Facebook він заявив, що відбувається справжня інформаційна кампанія, дискредитація всіх причетних до знешкодження банди вбивць Щербаня-старшого. На його думку, все йде за тим самим сценарієм, що намагалася розкрутити Генпрокуратура часів Януковича в 2012-2013 рр., дискредитувавши Юлію Тимошенко. Тільки тепер в цьому задіяний і Слідчий комітет Російської Федерації.

В 90-х генерал-лейтенант Москаль був одним з найбільш відомих борців з організованою злочинністю, з 1997 року – заступником міністра МВС. У 2013 році в статусі депутата протистояв спробам ГПУ на чолі з Віктором Пшонкою та Рінатом Кузьміним повісити відповідальність за вбивство Щербаня на Юлію Тимошенко.

Про причини, які спонукали відомого політика знову зануритись у справу Щербаня, у розмові з самим Москалем, журналіст Главкому запитав:

Пане Геннадію, з’явилась інформація, що ви стали офіційним адвокатом Руслана Щербаня. Наскільки це відповідає дійсності?

Відповідає дійсності. В мене є доручення, яке завірене нотаріусом. На представлення його інтересів і для захисту доброго імені його вбитого батька.

Я розмістив на своєму офіційному сайті, на фейсбуці адвокатське звернення до Генеральної прокуратури, до Служби безпеки, до Національного антикорупційного бюро, щоб вияснили, по-перше, як і чому в 2013 році за день до Революції Гідності на літаку Генеральна прокуратура відвезла всі найрезонансніші кримінальні справи нібито до провадження Служби безпеки в Автономній Республіці Крим. Сьогодні вони знаходяться у провадженні Слідчого комітету РФ.

Тепер НАБУ щось розслідує. Будемо казати, виконує якісь функції правової допомоги Слідчому комітету. Але ж справи немає. Що НАБУ може розслідувати? 100 томів справи передано. Це я маю на увазі тільки стосовно вбивства Щербаня. Це тоді, коли в 2012-2013 році висували звинувачення Тимошенко, коли вона знаходилася в Качанівській колонії.

Ми будемо звертатись до Громадського телебачення, згідно з Цивільним кодексом ми маємо право на відповідь. Тобто, вимагати такого ж часу, скільки воно було годин-хвилин, хай у формі інтерв’ю. В сім’ї не один Євген Щербань, в сім’ї є Руслан Щербань і є ще Євген, син дружини Щербаня, яку було вбито 3 листопада 1996 року в аеропорту «Донецьк». Якщо Євген-молодший розказує про якісь міфічні спадки у вигляді «Індустріального союзу Донбасу», які присвоїли погані дяді… Але ніколи Щербань там не був. Слідством установлено, що він не був акціонером «ІСД». Слідством установлено, хто виграв від вбивства Щербаня. Виграв політично, виграв економічно. Всім тоді було відомо, що у Щербаня був конфлікт з Лазаренком. Була потужна політична конкуренція. А ще Щербань не хотів, щоб Лазаренко заводив газ у Донецьку область, а гроші йшли з Донецької області.

Тому що тоді, в 1996 році, була критична ситуація на заводах, фабриках. Газ особисто розподіляв Павло Лазаренко, який і був замовником цього вбивства. І от, тепер сидить собі в Америці. Болотських, який розстрілював, головний кілер, більше 30 вбивств на його рахунку, випущений «атаманом великого войска донского» в Луганській області Козициним з колонії. І де він є? Може, він по Києву ходить? Може, він підірвав Шеремета? Ніхто абсолютно його не шукає, нікому це не потрібно. Саме це – головне. Але ж ні – «Громадському» і Євгену Щербаню-молодшому знадобилися дешеві такі сенсації. Але за все прийдеться відповідати.

Я в той час працював, я знаю Донецьку область від 1990-х років і закінчуючи сьогоднішнім днем. Саме я був членом комісії парламенту, що встановила, що Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня не має ніякого відношення. Тому, незважаючи на наші стосунки у минулому, Руслан розуміє, що в країні немає людини, яка б розумілася на цій справі краще, ніж я. І абсолютно логічно, що його вибір впав на мене, бо і він, і я хочемо поставити крапку в справі вбивства його батька. І зробити це за законом України, а не так, як це робить Євген-молодший.