Віце-прем’єр зробив резонансну заяву: сказав про відставку кабміну. Такого не чекав ніхто

Розмови про відставку Кабінету міністрів Шмигаля доволі розповсюджене явище перед виборами, це природній процес. Це використовується для того, щоб підняти рейтинги.

Про це повідомляє ГолосUA з посиланням на віце-прем’єр-міністра України Олексія Резнікова.

«Я не чув таких розмов. Зі мною такі консультації не ведуться. Можливо, тому, що я є членом уряду. Але це абсолютно природні процеси. Під будь-які вибори – місцеві, центральні – завжди стоїть питання коливання рейтингів. Завжди відставка уряду – це один із способів вплинути, можливо, на рейтинги, і це технологічно, це не питання запиту. Якби це було питання запиту суспільства, ми б це з вами відчули, зрозуміли. Ми ж бачимо, як люди сприймають, що люди критикують, просять, які у людей очікування. За моїми відчуттями такого запиту на зміну уряду немає. Є окрема критика окремих відомств, міністерств. Це зрозуміло, найбільш напружено себе відчуває міністр охорони здоров’я, це зрозуміло. Але все буває», – сказав Олексій Резніков.

На думку чиновника, складно не відправити у відставку Кабмін, а знайти йому заміну.

«Це буде рішення парламенту, звичайно, але відправити уряд у відставку не проблема. Завдання – скласти уряд. Тому що це буде питання консультацій, прийняття рішень, хто нові кандидати. І це завдання, яке потрібно буде вирішувати парламенту. І які саме очікування повинні бути від нового складу уряду. Що такого змінилося, на що не дає відповідей існуючий уряд», – зазначив Олексій Резніков.

Народний депутат України від фракції “Слуга народу” Олександр Качура наголосив, що питання відставки уряду – це питання всього парламенту, а не окремої політичної сили.

“Мабуть, краще обговорювати це з іншими фракціями, з “Опозиційною платформою – За життя”, яке їхнє бачення, щоб це, все-таки, було рішення всього парламенту, а не окремої якоїсь політичної сили щодо звільнення і кадрових ротацій, або можливої заміни того, або іншого міністра”, – сказав Качура й додав, що претензій до Кабміну накопичилося чимало, а найбільше – до економічного блоку.

Разом з тим Олександр Качура розповів, що “Слуга народу” має домовленість з Кабміном щодо відставки певного міністра у разі висловлення недовіри нардепами фракції.

“У нас є повноваження щодо зміни кожного міністра. Ми домовлялися з усім складом Кабінету Міністрів, коли у нас відбувалося засідання у день голосування за програму, що у разі, якщо буде недовіра зі сторони фракції більше ніж 70% народних депутатів, то міністр повинен написати самостійно заяву і піти з посади”, – зазначив нардеп.