Відібрати Крим ще у 1991? Про це дізнались вперше: партія покійного Кравчука – українці обіграли РФ!

Собчак хотів відібрати Крим ще у 1991 році, але Кремль не зміг обіграти Кравчука

Кравчук був професійним маніпулятором. Він маніпулював депутатами-комуністами 24 серпня 1991 року. Ці дурні щиро вірили, що незалежністю вони врятуються від Росії Єльцина та збережуть комуністичний заповідник – а він заборонив КПУ вже наступного дня.

Про це висловив свою думку український журналіст, письменник та телеведучий, політичний оглядач, член Українського ПЕН-центру, Віталій Портніков у своєму Facebook.

Кравчук маніпулював українськими виборцями 1 грудня 1991 року – вони не дуже розуміли, що таке незалежність, але вірили в багату Україну, яку він їм обіцяв – при цьому він взагалі не розбирався в економіці. Він маніпулював честолюбством Єльцина в Біловезькій пущі – Борис Миколайович повірив, що стане царем, причому не тільки Великої, а й Білої, і Малої Русі – треба лише прибрати Горбачова та позбутися СРСР.

А в результаті Кравчук використав СНД як інструмент для розлучення. У Москві були шоковані, коли в Україні з’явилася своя армія та своя валюта, але було вже пізно.

“Не виключаю, що й війна була б уже тоді, тільки воювала б Радянська армія, яка була б у наших казармах – якщо хтось забув, жодних своїх військ Україна тоді просто не мала.”, – наголошує Портніков.

За його словами Крим могли б відібрати вже тоді, а не 2014 року – Росія заявила про свої права на нього 24 серпня 1991 року.

“А очолював делегацію з Москви, яка приїхала до Києва після проголошення незалежності політичний вчитель Путіна Анатолій Собчак, мер Петербурга. І так, він уже тоді думав так, як Путін зараз – я добре це пам’ятаю.”, – пише журналіст.

Кремль не міг його обіграти, адже Леонід Кравчук зразка 1991 року – один із найсильніших навіть не українських, а пострадянських політиків. Горбачов його ненавидів, а потім зненавидів і Єльцин – ясна річ, за обман, за те, що не отримав Україну в посаг.

І тоді вони його скинули – вибори 1994 року – це була російська політтехнологічна конструкція.

“Про те, що Леонід Кучма переможе на виборах, я дізнався від президента Узбекистану Іслама Карімова, здається, за тиждень до голосування – Іслам Абдуганійович мені навіть відсоток у другому турі назвав і підтвердив: “Ми так вирішили з Єльциним, Кравчук занадто незалежно поводиться”. Але, звісно, ​​не від них все залежало. Від українського народу. У 1991 році особливого вибору у народу не було. У 1994 році вибір був: між Україною та Росією.”, – повідомляє Портніков.

Як це вже неодноразово згодом буде у нашій історії, “більш ніж половина” народу візьме курс на схід. Електоральні помилки одних відшкодовуватимуться повстаннями інших. Обманювати Росію буде вже нікому.

Додамо, що Президент Володимир Зеленський відреагував на смерть першого президента незалежної України Леоніда Кравчука.

У вечірньому зверненні Зеленський наголосив, що Кравчук «був не просто політиком та історичною особистістю, а тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці», та завжди залишався з Україною.

«Він завжди цінував кожну хвилину життя і завжди знаходив далеко не одну хвилину, щоб допомогти розібратися і дати пораду. І зокрема за це я йому особисто вдячний… Леонід Макарович знав, чого коштує свобода. І всім серцем хотів для України миру. Я впевнений, ми це реалізуємо. Досягнемо нашої перемоги та нашого миру», — сказав Зеленський.

Леонід Кравчук, президент України у 1991—1994 роках, помер 10 травня у віці 88 років. Цю інформацію підтвердили в українській делегації у Тристоронній контактній групі, яку перший президент очолював з літа 2020 року.

У червні 2021 року Кравчук переніс операцію на серці та вимушено припинив політичну діяльність. Кілька місяців він перебував у реанімації, потім проходив реабілітацію.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022-го від імені попередніх президентів Кравчука, Кучми та Ющенка було оприлюднено заяву зі словами підтримки співвітчизникам. «Всі разом ми переможемо. Ми вистоїмо. Росія заплатить за свої злочини. Слава Україні! Героям слава!» — було сказано у зверненні.