Відмова від російського газу! В ЄС запевнили: тотальний бойкот. План розроблений – удар по агресору!

Щорічно ЄС імпортує з РФ 155 млрд кубометрів газу.

Євросоюз розглядає варіанти, чим можна замінити російський газ. Найближчим часом ЄС має намір збільшити закупівлі скрапленого газу в США і Катарі, а також наростити потужності зеленої енергетики. Про це заявив єврокомісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, повідомляє Europe 1/CNews.

“Нам доведеться якнайшвидше звільнитися від російського газу і відновити нашу автономію, тому що Володимиру Путіну не подобається європейський проект”, – сказав він.

Минулого року близько 45% імпорту природного газу в ЄС припадало на РФ. Таким чином, Європа хоче підготуватися до можливого призупинення поставок палива. Щорічно ЄС імпортує з РФ 155 млрд кубометрів газу.

“Цей новий план буде включати 50 млрд кубометрів імпорту зрідженого природного газу з США або Катару, додаткові 10 млрд на існуючих трубопроводах, прискорення морських вітряних турбін і фотоелектричних панелей, що представляють собою 25 млрд кубометрів”, – сказав Бретон.

Також Європа розглядає варіант перезапуску вугільних електростанцій.

Нагадаємо, президент країни-агресора РФ Володимир Путін доручив надалі брати оплату за постачання газу до Європи лише в рублях. За його словами, нібито розрахунки в доларах, євро та інших валютах втратили всякий сенс через санкції.

Велика сімка відкинула вимоги Росії по оплаті газу в рублях. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек сказав, що це порушення контрактних зобов’язань. Платити за газ в рублях європейці російській державі не зобов’язані.

Пізніше спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив про те, що Росія може перекрити постачання газу до країн ЄС, якщо Захід не буде платити в рублях. 31 березня Путін підписав відповідний указ, мовляв, перекладає оплату за газ для “недружніх країн” в рубль.  Варто наголосити, що країни G7 відкидають вимоги Путіна, щоб “недружні” країни платили за російський газ рублями.

“Всі міністри країн G7 погодилися з тим, що це одностороннє і явне порушення чинних контрактів”, – заявив міністр економіки і захисту клімату Німеччини Роберт Хабек

Він зауважив, що міністри країн G7 підкреслили, що укладені контракти дійсні, і компанії повинні та зобов`язані їх дотримуватися.

“Оплата в рублях неприйнятна, і ми закликаємо відповідні компанії не виконувати вимогу Путіна. Спроба Путіна розділити нас очевидна, але – як ви можете бачити з цієї великої єдності і рішучості – ми не будемо розділені”, – підкреслив Хабек.