Відразу після наступу! Вони відправили туди кращі сили. Пощади не буде – слова вже не допомагають

Військово-морські навчання для протидії Росії влаштували держави НАТО. Вишкіл проводять у Середземному морі неподалік Італії, повідомляють ЗМІ.

Участь у вишколі беруть 9 держав-членів Альянсу: Туреччина, Канада, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Іспанія, Велика Британія і США. У навчаннях задіяли вісім фрегатів, п’ять підводних човнів і п’ять берегових патрульних літаків.

Мета навчань – покращити взаємодію військово-морських сил країн-учасниць та вдосконалити навички армійців. Зокрема, під час маневрів бійці вчаться відбивати атаки субмарин Росії.

За словами вояків, найбільшу загрозу на воді становлять саме підводні човни противника. Адже нині їхнє технологічне оснащення й особливості будування дуже покращилося.

“Мета навчань – показати колективну протидію й належну оборону. Вишкіл демонструє, що ми здатні постояти за себе й захистити держави від будь-яких загроз із боку Росії. Ми продовжуємо тренуватися і належним чином демонструвати свою військову присутність у регіоні”, – заявив Ендрю Бурчер, контрадмірал.

За інформацією ЗМІ, Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг за підсумками екстреного засідання НАТО, яке було скликано на рівні послів країн-членів альянсу на прохання Туреччини, заявив, що Північноатлантичний військовий блок надасть підтримку Туреччині в її боротьбі з силами Башара Асада в провінції Ідліб на північному заході Сирії декількома різними методами, в тому числі шляхом захисту з повітря. Ці заходи допоможуть забезпечити припинення повітряних атак з боку Сирійської арабської армії.

Генсек альянсу зазначив, що союзники висловлюють співчуття Туреччині у зв’язку з трагедією.

Столтенберг підкреслив, що члени альянсу засуджують цей напад, скоєний військовими під керівництвом Башара Асада. «Ми відкрито закликаємо Росію і режим зупинити атаки, ми закликаємо Сирію дотримуватися міжнародне право», – заявив він.

За словами Столтенберга, необхідно терміново повернутися до режиму припинення вогню, досягнутого в 2018 році, в іншому випадку гуманітарна криза посилиться. НАТО підтримує Туреччину і розглядає її як дуже цінного союзника, зазначив він.

«Туреччина є домом для мільйонів біженців, – продовжив Столтенберг. – НАТО надасть підтримку Туреччині декількома способами. У тому числі засобами повітряної захисту. Це дозволить зупинити повітряні атаки з боку Сирії. Ми продовжимо захищати південно-східний кордон НАТО ».

«Сотні тисяч людей були змушені покинути свої будинки, – підкреслив Столтенберг. – Сьогодні союзники по НАТО висловлюють Туреччині свою підтримку. Ми пропонуємо замінити засоби протиповітряної оборони. Є літаки раннього попередження та спостереження. Союзники по НАТО завжди думають про те, що ще вони можуть зробити для більшої підтримки Туреччини ».

При відповіді на питання про те, чи можна очікувати від НАТО більш конкретних кроків, Столтенберг зазначив, що НАТО надає Туреччині сильну політичну і практичну підтримку, союзники уважно стежать за ситуацією в регіоні.

«Союзники по НАТО підтримують мирне вирішення цього питання під егідою ООН, – сказав генсек. – І на даному етапі ми закликаємо Сирію, Туреччину і Росію дотримуватися саме такого рішення ».