Війська виводять! Вже офіційно – колони в бік Криму: ПОВНА КАПІТУЛЯЦІЯ Кремля? Деталі!

Сили оборони України намагаються тримати під вогневим контролем ті логістичні шляхи, якими росіяни могли б відновити постачання.

Про це розповіла начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь” Наталія Гуменюк в ефірі українського телеканалу.

“Це серйозно нервує окупаційні війська. І моральний дух у них падає з кожним днем, тому що немає нормальної логістики, ротації. Вони відчувають себе, немов у пастці, тому що начебто є куди йти, але відходити їм не дають. Зокрема, наші вогневі ураження по шляхах можливого проходження”, — доповнила Гуменюк.

Водночас російська армія ховається за спинами мирного населення і відходить від своїх позицій на лівому березі Херсонської області, шукаючи пункти постійного базування в тиловій глибині.

“Росіяни намагаються ховатися за спинами мирного населення. Вони намагаються відсунутися для того, щоб продовжувати завдавати ураження по правому берегу, але при цьому не мати таких влучень з нашого боку (від ЗСУ — ред.), які їх суттєво підривають у забезпеченні, у наявності засобів ураження та зосередження особового складу. Тобто їхнє завдання — знайти пункти постійного базування якомога далі в глибині тилової для того, щоб почуватися спокійно, а на позиції вогневі звідти, звідки вони намагаються вражати правий берег, військові РФ виїжджають тимчасово, щоб, завершивши бойову роботу, негайно ретируватися. Інакше будуть відчувати на собі нашу контрбатарейну боротьбу”, — зазначила Гуменюк.

За її словами, ракетні удари із систем С-300, якими російські окупанти тероризують Запорізький напрямок, та реактивні системи залпового вогню, які рідше, але все ж таки використовуються на Херсонському напрямку, все ж таки ще здатні досягати цих територій.

“Але наша робота по складах забезпечення, по запасах боєкомплекту, по зосередженню техніки противника була досить результативною. І зараз це озброєння застосовується все рідше”, — акцентувала гостя ефіру.

У той же час окупаційна армія вибудовує 4 лінії оборони та продовжує масоване мінування полів у Запорізькій області. Про це розповів Мелітопольський міський голова Іван Федоров.

“Що стосується окопів, укриттів, то щонайменше три повноцінних, а скоріше, чотири лінії оборони вибудувано на запорізькій лінії фронту — від лінії бойових дій до безпосередньо міста Мелітополя й ще кілька — до Криму. І, на жаль, деякі з них досить добре укріплені — з бетонних конструкцій, з дерев’яних конструкцій… Але, з іншого боку, ми чітко розуміємо, що у наших Збройних сил зовсім інші плани на ці лінії оборони”, — сказав Федоров.

За його словами, місцеві жителі, які залишилися в окупації, спостерігають масоване мінування полів, яке відбувається на сході та заході Запорізької області.

“Вони готуються до оборони і готуються захищати те, що вони окупували, але впевнений, що нічого в них не вийде завдяки нашим героїчним Збройним силам України”, — сказав Федоров.

Він також розповів про тенденції посилення “фільтрації” та тиску на мирне населення окупованих територій Запорізької області.

“Фільтрація” посилюється, тиск на жителів посилюється. Ми бачимо це за кількома тенденціями. Перша — за останні дні збільшилася черга на пункті пропуску “Чонгар”. Мешканці хочуть як покинути Крим, так і хочуть покинути тимчасово окуповану територію через Крим, але вони можуть на блокпосту провести від години до доби часу, тому що там у клітці перевіряють усіх, телефони обшукують. Що стосується “фільтрації” безпосередньо в самих населених пунктах, тут явним прикладом буде Токмак, те, як на в’їзді в місто обшукують машини, обшукують людей. І що важливо, перевіряють паспорти й без паспорта РФ можуть просто не пустити в місто. І закінчуючи тим, щоб заборонили їздити таксистам, через те, що потенційно вони можуть здавати локації по розташуванню ворожих військ і знаходження ворожої техніки”, — сказав Федоров.