Він наступний! Фірташу кінець – він нарвався, Байден остаточно змів. Розбити всіх – свавіллю кінець!

Після введення санкцій проти Ігоря Коломойського, США можуть вдарити по іншим українським олігархам.

Незадовго до введення санкцій проти Коломойського про деолігархізацію заговорила прес-секретар Зеленського Юлія Мендель. Вона написала колонку для Atlantic Council в якій згадала і про Ігоря Коломойського, і про Дмитра Фірташа. Позиція Мендель не може розходитися з позицією Зеленського, тому напружитися найближчим часом потрібно не тільки Коломойському.

Політолог Андрій Золотарьов розповів, що США планує в найближчі кілька років демонтувати українську олігархічну систему. Сутичка вже почалася і Коломойський став лише першим потерпілим.

“США дали сигнал, що нададуть потужну підтримку в боротьбі з олігархами. Коломойський став першим в цьому списку, тому що у Вашингтоні його вважають браконьєром і “бєспрєдєльщиком”. Далі можуть взятися за Дмитра Фірташа. Занепокоїтися повинен Ринат Ахметов, не дарма фільм “Спадкоємець” вийшов в лояльному США ЗМІ. Візьмуться і за Олександра Ярославського, який став фігурантом угоди з купівлі “Мотор Січ” громадянами Китаю “, – каже Золотарьов.

Про небезпеку для Фірташа каже і політолог Володимир Фесенко. Як він уже розповідав, до Фірташа можуть виникнути питання щодо його хімічного бізнесу в Криму. У Ріната Ахметова же нібито всі підприємства на непідконтрольних територіях вже “відтіснили”.

Ще невідомо проти кого реально спрямовані ці санкції. Проти колишнього президента України Порошенко, який бачив і допустив корупцію губернатора Коломойського в 2014-2015 році або це «санкції» проти президента України Зеленського, для якого США формують коридор можливостей для боротьби з корупцією, як умову для оздоровлення країни, пише у своєму Фейсбук політолог Віктор Небоженко. передаємо позицію автора в оригіналі:

Це його унікальний шанс, але і величезний ризик.

Проблема в тому, що до такого розвитку подій не готові ні президент Зеленський, який пишається своєю дружбою з олігархами України, ні самі олігархи, які не можуть існувати і красти без щільної зчіпки з українською державою. І Коломойський для американців здається хорошим прикладом. В Україні за 30 років будь-який президент спирався на силу, ЗМІ та гроші олігархів, а олігархи користувалися України.

Крім того, поряд з потужним тиском «п’ятої колони», елітна корупція, яка буйно розцвіла під час правління Януковича і Порошенка є головним знаряддям зовнішнього управління Україною з боку Кремля. Практично всі українські олігархи, в тій чи іншій мірі, залежать від волі і антиукраїнської політики Кремля. Ймовірно, Коломойський не був винятком.

Але є і більш дрібні обставин, які змушують зрозуміти не тільки страждання Коломойського, а й натяки, і вимоги американців.

Перше. Оголошення Держдепом США санкцій проти Коломойського випадково збіглося з готовністю оточення президента Зеленського розгромити НАБУ, позбавити його незалежності і зняти Ситника.

Друге. Коломойський зробить велику помилку, якщо у відповідь на американські санкції реанімує в своїх ЗМІ та через контрольованих політиків, проблему діяльності фірми «Бурісма» в Україні.

Нагадаємо, в п’ятницю, 5 березня, США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського через звинувачення в корупції. Разом з самим бізнесменом під санкції потрапили його дружина, син і дочка. Їх внесли в чорний список і заборонили в’їзд на територію Штатів.

Державний секретар США Ентоні Блінкен в своїй заяві звинуватив колишнього голову Дніпропетровської ОДА в причетності до масштабної корупції. Він зазначив, що дії Коломойського представляють серйозну загрозу для майбутнього України.