Віра – ще одна зброя в зоні АТО

"Потреба в спілкуванні з Богом загострюється в рази. Моляться майже всі, кожен по-своєму. Був випадок, коли старший офіцер попросив навчити його звертатися до Бога, питав, якими словами це можна робити. А один з молодих офіцерів розповідав, що раніше був атеїстом, але після одного нічного бою, коли вони потрапили в оточення, він щиро волав: "Боже, допоможи нам звідси вибратися!". /із інтерв’ю зі священиком Андрієм Зелінським, який був в зоні АТО капеланом/

Ще донедавна кожен другий не знав, що означає те страшне слово АТО. Ще донедавна так гостро не стояло питання життя і смерті, віри і безнадії. Сьогодні ж кожне слово набуло іншого сенсу і всі намагаються бодай якось допомогти тим, хто оберігає країну: матеріально, надсилаючи волонтерами їжу, предмети першої необхідності, одяг (або ж самі працюють волонтерами); морально, пишучи листи, чекаючи і, головне, маючи віру. Раніше було «немодно» вірити в Бога. Кількість релігій дозволяла не тільки обирати, а й уникати вибору. Сьогодні віросповідання ролі не грає. Власне, дії представників різних напрямів і показують істинну суть. Такі складні ситуації, на кшталт тієї, в якій зараз Україна, виховують людей і відкривають очі на чимало речей.

Приклади таких дій:

Протягом двох днів, 25 та 26 березня, делегація від УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром (Драбинком) перебувала в зоні АТО.

Співробітники Синодального військового відділу УПЦ (МП) і представники Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира відвідали Слов’янськ та Артемівськ, відслуживши літургії для військових підрозділів Держспецтрансслужби. Про це кореспонденту РІСУ розповів Олександр Андрущенко, головний редактор журналу для православних вiйськовослужбовцiв “Вiра i честь”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час Великоднього послання Папа закликав до миру в “дорогій Україні” (ФОТО)

Так, зокрема, делегація 25 березня, відвідала військову базу у Слов’янську, де митрополит звершив Літургію Передосвячених Дарів. У промові до військових владика Олександр подякував за безпеку в місті та побажав поскоріше повернутись додому живими та неушкодженими. Військовослужбовці отримали від нього «Молитовники воїна» українською мовою та ікони, а також продукти харчування, засоби особистої гігієни та ліки.

В четвер, 26 березня, владика відслужив Літургію в центрі наметового містечка українських військових, подарувавши командиру стародавню ікону Божої Матері «Тихвінська». Цього ж дня група повернулася у Слов'янськ, де митрополит Олександр відвідав місцеву школу №105 імені Тараса Шевченка. Він побував у шкільному музеї образотворчого мистецтва, поспілкувався з вчителями та вручив подарунки школярам.

 

Не минуло багато часу, як більше 10 закарпатських священнослужителів УПЦ КП на чолі з єпископом Ужгородсько-Закарпатським Варсонофієм здали кров для потреб бійців АТО.

За словами настоятеля Свято-Успенського храму УПЦ КП о. Сергія Потюка, на засіданні священнослужителів було вирішено здати кров до Мукачівського шпиталю для бійців АТО. Однак, уточнює священник, у шпиталі кров не приймають і не зберігають, тому православні священники Київського Патріархату вирішили здати кров у Мукачівській ЦРЛ.

Вже звідти, за потреби, кров передається до військового шпиталю.

Прийшов здати кров й духовний лідер місцевих вірян, єпископ Ужгородсько-Закарпатський Варсонофій. Він запевнив присутніх, що прийшов за покликом серця і порадив іншим долучитись до благодійної акції по здачі крові, повідомляє Мукачево.net.

Допомагали всім, чим могли і навіть більше. Більше тисячі тонн допомоги продуктами і речами, майже мільйон гривень – грошима. Такі підсумки підбили під час прес-конференції щодо допомоги Волинської єпархії УПЦ (МП) українським військовим та вимушеним переселенцям. Про це повідомляє сайт єпархії.

“Церква була відкрита три дні, бо люди все несли і несли речі, продукти, і навіть гроші, хоча про гроші їх ми не просили. Хтось жертвував двадцять гривень, а хтось і двісті. Та кожен жертвував зі сльозами на очах і молитвою на устах” – так минулої осені розказував про збір допомоги українським військовим у зоні АТО настоятель храму у селищі Колки протоієрей Олександр Білінський. Тоді села Колківського благочиння зібрали допомоги на майже тридцять тисяч гривень.

 

Як зазначали священнослужителів, коли волиняни заради воїнів, що відстоюють нашу державу, діляться часом останнім можна наводити безкінечно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священики-сепаратисти побажали Україні знищення шляхом “хрещення вогнем”

Голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоєрей Валентин Марчук повідомив, що коли підрахували обсяг зібраної у благочинях допомоги, то і самі були приємно здивовані. Адже з часу початку АТО парафіяни Волинської єпархії УПЦ (МП) зібрали і передали у зону АТО тільки продуктів і речей більше тисячі тонн. А грошима зібрано було майже мільйон гривень. 300 тисяч гривень зібрали під час традиційного, вже XXI Різдвяного благодійного концерту. Ці кошти поділили між сиротинцями Волині, 40 тисяч гривень передали начальнику обласного управління внутрішніх справ для підтримки восьми родин загиблих в АТО міліціонерів, а 100 тисяч гривень отець Валентин Марчук та секретар Волинської єпархії УПЦ (МП) протоєрей Миколай Бондарук завезли у Святогірську Лавру на Донеччині.

Ця обитель опікується тисячами біженців, усіма навколишніми сиротинцями, які в час цієї неоголошеної війни прийняли біженців з усієї Донеччині. Досить сказати, що щоденно Лавра харчує тисячі людей! Тому у час Великого Посту митрополит Волинський і Луцький Ніфонт благословив збирати допомогу для відправлення у Святогірську Лавру. Парафіяни Волинської єпархії УПЦ зібрали 150 тонн продуктів та речей, знову потішивши своєю щирою вірою, милосердям, добротою і любов’ю до ближнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик зібрав 40 тис. доларів на протез для бійця

Доставляти гуманітарну допомогу Волинській єпархії допомагають волонтери, зокрема Автомайдан.

Не один раз з пастирськими поїздками у зоні АТО побували і священики Волинської єпархії УПЦ (МП).

Протоієрей Миколай Черняк, благочинний Мар’янівського округу, який тричі побував у зоні АТО, розповів, як у Попасній потрапили під обстріл “Градами”… У благочинні збирали кошти і на бронежилети, каски, інші потрібні військовим речі, адже з кожного села благочиння в зоні АТО служили і служать не по одному воїну.

А тим часом бачимо дещо іншу ситуацію.

У селі Бовсуни Лугинського району Житомирської області священик місцевої церкви РПЦ Московського патріархату відмовився відспівувати загиблого солдата української армії

Про це розповіли місцеві жителі, передає Еспресо.TV. з посиланням на «ДеПо».

«Батюшка сказав, що не буде відспівувати хлопця, бо він стріляв у наших братів», – розповіли односельці загиблого військовослужбовця.

Після того, як у справу втрутилася місцева громада, священик все ж здійснив обряд відспівування. Однак, стоячи над могилою cолдата, все ж знову сказав: «Він стріляв у наших братів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як священик забирає у бойовиків тіла загиблих українських військових (Відео)

Однак неоднозначність викликає наступний момент.  Нещодавно представник московського патріархату таки наважився відвідати військовослужбовців у зоні АТО. Не якийсь там рядовий представник на побігеньках, а цілий митрополит! Через рік війни все ж приїхав, помолився з коратєлями, та навіть відслужив для них літургію. Звісно, краще через рік, ніж взагалі ніколи…

Щоправда ця новина зібрала чимало різноманітних коментарів, які радше негативні, аніж позитивні.

Нагадаємо, що нещодавно в мережі з’явилися фото з священиками московського патріархату, які випивали та гульбанили зі зброєю.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Релігія та війна: режим «онлайн»

 

Наталія Лейцюсь спеціально для Корупція.інфо