ВОГОНЬ НА СТОП! 2 хвилини тому: Китай дожав РФ – мирний договір! Зе, Путін, Сі – старт переговорів!

Експерт з Аналітичного центру «Об’єднана Україна» Олексій Кущ нагадує, що мирний план Сі Цзіньпіна, хоч і дуже розмитий, але саме Пекін може змусити диктатора закінчити війну. Річ у тому, що план Китаю включає пункт про визнання суверенітету та незалежності України, що опосередковано передбачає і виведення російських військ, і деокупацію територій.

«Отже, є спільна «база» для переговорів, – вважає експерт. – Тепер завдання дипломатів надати цій базі прийнятного для України інструментарію миру».

Зазначимо, Україна може прислухатись до Китаю, однак не піде на умови РФ, адже те що пропонує країна-агресор не збігається з поглядами України, водночас дуже багато представників Заходу наголошують на тому, щоб відбулись все ж переговори між країнами для припинення війни.

Додамо, у статті Die Welt припускають, що американська військова допомога Україні буде різко скорочена, незалежно від результату виборів, а Європі не вистачає «сил і політичної волі», щоб самостійно надати необхідну допомогу зброєю. Україна, на його думку, навряд чи зможе утримати фронт, а у Росії достатньо ресурсів і глобальної підтримки, щоб продовжувати війну ще кілька років.

Тому закінчення війни може відбутися вже в поточному році шляхом заморожування військових дій. Як саме це станеться, автор не уточнює. Стаття в Die Welt сильно перебільшує наявні проблеми й екстраполює їх на найближчу перспективу, а ось протилежні тенденції та фактори замовчуються, або ігноруються.

Україна приділяє велику увагу участі Китаю у мирній формулі президента Володимира Зеленського. Нещодавня зустріч керівника Офісу президента зі спецпредставником КНР була приурочена до «звіряння годинника» в рамках мирного саміту, і вона вже дає результат.