Волосся дибки! Переворот в Угорщині – проти Орбана: таке вперше в історії! Вето в дії!

Нещодавно угорський парламент прийняв закон, який теоретично реалізує директиву ЄС про захист осіб, які надають інформацію, але насправді дає змогу громадянам повідомляти уряд про тих, хто викликає “конституційно визнану роль шлюбу і сім’ї”, а також про тих, хто протестує проти прав дітей на ідентичність, що відповідає їхній статі при народженні.

Як зазначила президентка Угорщини Каталін Новак у листі до Національних зборів, це виходить за рамки транспонування законодавства ЄС, оскільки спірний розділ “не посилює, а скоріше послаблює захист фундаментальних цінностей”.

Угорські депутати все ще можуть подолати вето Новак. Незважаючи на це, президентка Угорщини зробила рідкісний крок всупереч прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану.

Орбан протягом понад десяти років обмежував права громадян ЛГБТК+ в Угорщині. У 2010 році, всього через рік після його приходу до влади, його партія прийняла нову конституцію, яка забороняє одностатеві шлюби. Пізніше, до документа були додані поправки, які заборонили одностатевим парам усиновлювати дітей.

Нагадаємо, що у 2021 році Єврокомісія розпочала процедуру порушення проти Угорщини через прийняте законодавство, що може становити дискримінацію за сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю. Венеційська комісія також підтвердила, що угорський закон, який забороняє викладання в школах питань, пов’язаних з гомосексуальністю та трансгендерністю, порушує міжнародні стандарти прав людини.