Вперше в історії! Терміновий борт: вже на Донбасі – ситуація на грані. Німці прозріли – побачили все самі

Сьогодні 8 лютого Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок відвідала прифронтове селище Широкине в Донецькій області.

За інформацією видання Bild, очільниця МЗС провела там близько 40 хвилин.

Під час візиту вона поспілкувалася з українськими військовими про поточну ситуацію.

“Дитячі іграшки все ще в дорозі. Будинки зруйновані. Колись курорт, а тепер свідчення того, що ми знаходимося в стані війни в центрі Європи”, – поділилася враженнями з німецькими журналістами Бербок після огляду селища.

На запитання кореспондента видання, чи боялася глава МЗС, що під час її візиту може щось трапитися, вона заявила, що не переживає за це, адже: ” приїхала під захистом”.

Варто зазначити, що Бербок була одягнена в бронежилет і захисний шолом, а до Широкиного міністр приїхала на бронетранспортері.

При цьому Бербок додала, що в зруйнованому селищі люди живуть щодня і ризикують стати мішенню для снайпера.

“Наша місія, як міжнародного співтовариства полягає в тому, щоб запобігти цьому”, – підкреслила вона.

До слова, нещодавно у МЗС України спростували інформацію CNN про те, що причина скасування зустрічі президента Зеленського та глави МЗС Німеччини Бербок – це відмова ФРН надавати військову допомогу Україні та відсутність відповіді Бербок щодо готовності ФРН відмовитися від «Північного потоку-2» у разі вторгнення Росії в Україну.

Спікер міністерства Олег Ніколенко у коментарі «Радіо Свобода» заявив, що «жодні чутки, анонімні джерела та конспірологічні теорії не зможуть вбити клин у міцні відносини України та Німеччини».

Реальна причина, за словами Ніколенка, у тому, що Київ сьогодні став «світовим дипломатичним центром»:

«Більшість іноземних гостей зараз відвідує Україну, щоб продемонструвати солідарність на тлі агресивних дій РФ. Паралельно проходить багато телефонних розмов та інших контактів. Президент Володимир Зеленський має надзвичайно насичений графік, який крім міжнародної частини також включає координацію багатьох важливих процесів внутрішнього життя України».

Напередодні Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори із Федеральним міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, яка вдруге відвідує Україну з візитом.

Міністри вийшли на проєкт рішення щодо постачання озброєнь нашій країні, тепер наступний крок має зробити німецький уряд.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з очільницею МЗС Німеччини Анналеною Бербок пресконференції в Києві.

«Що стосується питання зброї, то, безумовно, ми про це говорили… Але дуже важливо, що сьогодні ми говорили – скажу дипломатично – не лише про те, що Німеччина не може зробити з тих чи інших причин, але і про те, що Німеччина може зробити і те, що вона має намір зробити для підтримки України конкретно у сфері оборони і безпеки», – сказав Кулеба.

Він додав, що це була відверта розмова, і в української та німецької сторін дійсно у цьому питанні позиції відрізняються.

«Але наша задача з Анналеною (Бербок) полягає не в тому, щоб сваритися, а в тому, щоб шукати точки дотику і рішення. Я думаю, що сьогодні ми знайшли і точки дотику, і проєкт рішення. Тепер чекатимемо на крок німецького уряду», – зазначив глава української дипломатії.

Окрім того, глави української та німецької дипломатій детально обговорили кроки задля активізації політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту.

Співрозмовники приділили особливу увагу втіленню комплексного пакету стримування РФ від нової хвилі агресії проти України, зокрема введення проти Росії потужних економічних санкцій. Анналена Бербок підтвердила, що Берлін готовий до ціни санкцій для самої ФРН: «Ми готові понести високу економічну ціну, адже йдеться про безпеку України».